A testtömeg-csökkentés fejben dől el, de tenni is kell érte – vallja dr. Simonyi Gábor osztályvezető főorvos, termékfejlesztő

Két olyan új termék is megjelent 2020-ban a Biocom palettáján, amely egy magyarországi főorvos nevéhez fűződik. A Vita-Reg és a Dent-Azur egyaránt hiánypótló a maga nemében, az egyik az emésztésben, a másik a szájápolásban segíthet a mindennapokban, rendszeresen használva vagy akut helyzetekben is. A címben azonban nem e két, népszerűvé vált készítmény valamelyikére (esetleg egy készülő, nagyon izgalmas harmadikra…) utaltunk dr. Simonyi Gáborról szólva, hanem a súlyvesztésre. Az ok egyszerű: a termékfejlesztéssel is foglalkozó szakember az obezitológia egyik hazai, elismert tekintélye, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központjának osztályvezető főorvosa. Sőt, az elhízással (és e betegség kezelésével) foglalkozó szervezet titkára is. A témában azért is nyilatkozhat szakértőként, mert idestova három évtizede foglalkozik az elhízás tudományával (obezitológia), de messze nemcsak elméleti síkon. Becslése szerint több tízezer ember sikeres fogyásához járult már hozzá!

Obezitológia, az elhízással foglalkozó tudomány
Meglehetősen nagy a gyakorlata saját megfogalmazása szerint is az elhízás kezelésében. Dr. Simonyi Gábor összesítve több száz tudományos cikk, előadás és könyv szerzője, valamint a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság titkára. Ízlelgessük a fogalmat, mert sokat fogunk még ezzel találkozni: obezitológia. Ha valaki nem hallott még róla, érthető, hiszen az elhízást sem tekintették sokáig betegségnek.

Valódi betegség, komoly következményekkel
– Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) köszönhető, hogy a ’90-es években végre betegségként írták le az elhízást, korábban csak kozmetikai problémának tekintették – tájékoztatott kérdésünkre dr. Simonyi Gábor. – Pedig nagyon is betegség, ami az idült problémákhoz hasonlítható leginkább, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Azaz, folyamatos kezelésre, gondozásra szorul, aki ebben szenved. Azt a jelenséget ismerjük, hogy ha abbahagyjuk a pirulák szedését például a magas vérnyomásra, akkor a gond újra jelentkezni fog. A helyzet hasonló, ráadásul az elhízásnak komoly következményei lehetnek. Szinte nincs olyan szerv vagy szervrendszer, amire ne gyakorolna valamilyen káros hatást. Számos kísérőbetegsége lehet a már említett magas vérnyomástól a 2-es típusú cukorbetegségen, szívelégtelenségen, mozgásszervi- és epeproblémákon át a bőrbajokig, rosszindulatú daganatokig – jelentősek a kockázati tényezők.

Étrend és mozgásprogram
A Szent Imre Kórház főorvosa hozzátette, náluk működik az Országos Obezitológiai Központ, mely egy országos programnak is teret ad fekvő- és járóbetegellátás szintjén. Eszerint az első öt napban egy alacsony kalóriatartalmú diétával indítanak, a bent fekvők 600 kcal-t visznek be mindössze, amivel átlagosan 3-4 kilót lehet lefogyni. De ez csak a kezdet! – Azt szoktam mondani, hogy hosszú távon a sikertelen fogyókúrákkal lehet igazán meghízni. Ezért mi ebben az első időszakban dietetikus segítségével megtanítjuk azt is, hogyan kell helyesen étkezni, mi az, amivel hosszú távon az elért súly megtartható. Emellett mozognak is a betegek, a súlyuktól, edzettségi állapotuktól függően kétféle intenzitású program fut a tornateremben.

Kontroll és pszichológus
S ami legalább ennyire fontos: ezután sem engedik el a kezüket. Ha abbamarad ugyanis a kezelés, jön a rettegett jojó-effektus, s a szervezet belső szabályozásának következményeként még nagyobbra híznak, mint a kezelés kezdete előtt. Náluk három havonta van kontroll, sőt, ezt az ötnapos programot is meg lehet ismételni évi 2-3 alkalommal, amely újabb lendületet ad az úton. – A nemzetközi adatok nem túl jók, hosszú távon nézve alacsony, nagyjából 5%-os a sikerráta, aminek egyik oka, hogy az elhízottakat nem hívják vissza, nem állnak rendelkezésre eszközök a súlymegtartáshoz. Nálunk a sikerráta ezzel szemben mintegy 75%-os! Egyedülálló ugyanis, ahogy mi foglalkozunk az elhízottakkal. Pszichológussal is találkoznak, hiszen minden fejben dől el, még a fogyás is ­– hangsúlyozta.

Belső késztetés kell, vasakarattal
S hogy ez mennyire igaz, példákat is mondott rá dr. Simonyi Gábor. – A fogyás alapvetően egyszerű dolog: ha folyamatosan kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, akkor lefogysz, ha ugyanannyit, akkor tartod a súlyod, ha többet, akkor hízol. Igen ám, de ehhez helyes önértékelés is kell. Mikor jönnek hozzánk a betegek, és mondják, hogy ők még a levegőtől is híznak, egyértelmű, hogy ezek az ő érzékeléseik, de nem a valóság. Mindig kiderül, hogy „csipegetnek” mindenből egy picit, vagy zugevők, azaz a családdal nem fogyasztanak vacsorát, de titokban bepótolják… Ha önmaguknak sem vallják be az igazat, nehéz elkezdeni a gyógyítást. Kérünk tőlük táplálkozási naplót, ilyenkor vagy kevesebbet vallanak be három napra előre, vagy tényleg visszafogják az étkezésüket. Csak az lehet sikeres, aki fejben is tisztázza magában. Ha nincs egy nagy belső elhatározás, amihez elismerem, hogy vasakarat kell, akkor hiába. Ha bejön valaki és azt mondja, „doktor úr, adjon nekem valamit, amitől lefogyok”, tehát tőlem várja a változást, én alapvetően nem tudok mit tenni.

Kevesebb szénhidrát, kevesebb kalória
A témától nem elkanyarodva: a Biocomban már két, termékhez kapcsolható program is fut, a TOP 1 készítmény Reg-Enor (és a hozzá kapcsolt, teljes életmódváltással járó kúra) mellett a SLIM40 karrierje nemrégiben indult el. – Jó látni azt, ha valami működik, s amennyire tudom, a Reg-Enor esetében is az étrend egyik lényege, hogy minél inkább kerüljük a nagy mennyiségű szénhidrát bevitelét és fontos az epeműködés szerepe is. Egyébként az a tapasztalatunk, hogy a magyar ember nehezen mond le a kenyérről, tésztáról, rizsről, krumpliról… Ami pedig a másik italport illeti, az a koncepció is segíthet, hiszen ott az a lényeg, hogy a nagyobb gyomortelítettség miatt kevesebbet eszünk, azaz kevesebb kalóriát viszünk be. A lényeg az odafigyelés, az önfegyelem és a kontroll. Nem véletlenül segíthettem már az elmúlt harminc évben, mióta az obezitológiával foglalkozom, több tízezer ember testtömeg-csökkentésében – fogalmazott a főorvos.

Vita-Reg, a jó emésztésért
Dr. Simonyi Gábor termékfejlesztőként lett ismert a Biocom berkein belül, melyek közül az egyik közvetett módon kapcsolódik a témához. A nyáron megjelent Vita-Reg ugyanis az emésztésben segít, ami az ő szakterületét is érinti. – Az elhízással foglalkozom, így szükségem volt egy olyan termékre, ami segíthet az elhízottaknak a diétában, a jó epeműködés fenntartásában, a normál emésztés kialakításában. Egyébként ez „kúrán kívül”, a normál étkezésben is alapvető fontosságú. De mondhatok szélsőséget is: egy-egy „durvább” étkezés, túlzott alkalomszerű táplálkozást követően, puffadás esetén is nagy könnyebbséget hoz a tapasztalatok szerint. Mindez tulajdonképpen az édesapám hagyatéka, aki a mai EGIS Gyógyszergyár elődjénél (EGYT Gyógyszergyár) volt gyógyszer-vegyészként a minőségellenőrzési főosztály vezetője. Az alapokat ő rakta le még a ’80-as években, kikísérletezte az összetevőket, és a cseppeket kezdetben a családban tesztelte kiváló eredménnyel, majd az ismerősök is egyre nagyobb számban kérték, mivel mindenkinek segített, más készítményekkel szemben. Úgyhogy új a termék, de ilyen hosszú előzményekkel – utalt a kezdetekre.

Dent-Azur, a szájhigiénia támogatója
A nemrég elhunyt édesapának, dr. Simonyi Istvánnak egyébként többszáz újítása, találmánya volt életében, 42 évig dolgozott a gyógyszerek közvetlen közelében. A hagyaték rendezgetése közben bukkant rá dr. Simonyi Gábor egy másik kincsre is. – A Dent-Azur születését az motiválta annak idején, hogy sok volt a fogorvos a családban. Ínyecsetelőnek készült, az afták, szájüregi gyulladások kezelésre adták, természetesen kézről-kézre, mert a szocializmus idején nem volt esélye, hogy elfogadott készítménnyé váljon. Ódákat zengtek róla a doktorok… S bár feledésbe merült a szélmalomharcokat követően, most a receptet újragondolva, korszerűsítve segíthet a mindennapokban. Fő hatóanyaga, az azulenol, növényi eredetű, nagy hatású fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő esszencia, amely a cickafark és a kamilla kivonata. Nagyon hatásos! – fogalmazott a termékfejlesztő.

Jöhet a spray?
S annyit talán már előzetesen elárulhatunk, hogy dr. Simonyi Gábor egy újdonsággal jelentkezik nemsokára, s legjobb reményeink szerint a Biocom palettáján is elérhető lesz majd a szájspray. De nem akármilyen: sokkal több lesz, mint a szájhigiénia elengedhetetlen tartozéka. – A hatóanyaga klinikai vizsgálatokkal igazoltan vírus- és baktériumölő hatású. Aktuálisan van egy nagyon is sok embert érintő fajtája, amely apró cseppeken utazva, köhögés-tüsszentés útján terjed. Óvatosan fogalmazva: ha van egy spray, bizonyítottan vírusölő hatóanyaggal, amely már a szájüregben elpusztíthatja a kórokozót, akkor elméletileg az csökkentheti a vírus átadásának esélyét… De egyelőre ennyit mondhatunk csak.

Szerző: Tarczy Gyula

Ezeket olvastad már?