Kezdőoldal Ágak Látogatás a csokigyárban – édességmánia: miért pont magyar terméket, Kecskemétről?

Látogatás a csokigyárban – édességmánia: miért pont magyar terméket, Kecskemétről?

Minden szelet és minden szaloncukor itt biztosan áthalad


A Kosiba-ághoz tartozó Gulyás András és Szágosné Margó élménye még friss, október második felében voltak
Engel Károlynál, a Biocomos csokikat is készítő kecskeméti telephelyén. A még szinte meleg, csokiillatú tapasztalatuk alapján újra visszamennének az ínyencségeket készítő üzembe. Számukra ugyanis nagy szó volt, hogy a „csokigyárba”, másképpen Magyarország egészséges szelet- és szaloncukorgyárába bebocsájtást nyertek Engel Károly kalauzolásával.

A pár perces „kérdezz-felelek műsorból” egy képkocka

Tanár és csokikészítő
A vendéglátóról pár szóban: testnevelés szakos pedagógus, a 14 éves korosztállyal bezárólag foglalkozhat a képesítése alapján. Élelmiszeripari mérnöki végzettségét e diplomája után szerezte meg, ekkor már tudta, hogy édességet, egészséges édességet fog készíteni.

Rég terveztük a látogatást
Februárban még a hatályos szabályokra hivatkozva nem történhetett meg a személyes találkozó a „tett” színhelyén, de mi tudtuk: ami késik, az nem múlik… csak nem korábban történik meg, hanem jóval ezután. Október elején megtudtuk, hogy aktuálissá vált a gyárlátogatás, abba az üzembe, ahol az egészséges csokiszeletek és szaloncukrok készülnek.

Nasis felkészülés
Az egész hét a készülődésről és a csokikról szólt nálunk. De nem akármilyenről, nem ám!
A saját, webshopunkból rendelhető, diéta alatt is mértékkel (!) fogyasztható narancsos, rumos-kakaós szaloncukorról. No meg az én kedvencemről: a sóskaramellás szeletről. Margócám valódi kávés-energiaszelete is sűrűn lett felemlegetve a homoktövises és „sokgyümölcsös”, multivitaminos szeletek mellett. S nemcsak emlegetve…

Repül az idő az édesség felé vezető úton
És végre eljött az október 22-e reggele. Fazekas Erikával Solton találkoztunk bőven a megbeszélt időpont előtt. Az út csak úgy elröppent, mivel folyamatosan tervezgettünk, beszélgettünk. A folytatást próbálgattuk eljátszani, valódivá tenni. Kérdeztünk, válaszoltunk. És máris Kecskeméten voltunk!


Szigorú feltételek
A lelevelezett egyeztetést a kecskeméti telephelyen újrabeszéltük, mivel élelmiszerről van szó. Vannak feltételek, amiknek nekünk is meg kell felelnünk.

Megérdemelt elismerések
Az Év Gluténmentes Szaloncukra címet 2020-ban neves pályázók elől hozta el az
UpperBars Kft. a narancsos változattal. Nem mellesleg, saját érzeteink alapján is jogosan nyerte el a gyártó a nívós elismerést! A cég 1999-es megalapítása óta rengeteget fejlődött és alakult. A termékek mind tartalmazzák az alapötletet: „Ételt készítünk, ami legyen tápláló tartalmilag is, és legyen finom. A kinézet csak másodlagos dolog, de nem elhanyagolható!”  Ezért történt meg, hogy a 2017-es évben első helyezést értek el Egészséges szeletes csokoládé kategóriában!


Látványos érdeklődés felkeltés
A későbbiekben jöhetett a lényeg, és a tartalom. Hogyan hívjuk fel a figyelmét a kúrázóknak, az érdeklődőknek? Arra jutottunk, ahogy nekünk is fel lett rá hívva a figyelem. A csokialagúton át vezet minden út!

A gyerekek is imádják
Gyerekcsoportok rendszeresen is meglátogatják a „csokigyárat”. Olyankor az épp aktuális masszából készíthetnek maguknak (természetesen a maradékból, mert biztosan fogy belőle…) bármilyen formát, ami szintén kap csokibevonatot, és a már ismert alagúton áthalad. Így saját készítésű „majdnem szelettel” térhetnek haza a kis kézművesek.

E-számmal? Aromával?
Azt is megtudhattuk, hogy a kurkumának is van E-száma. Az E330 pedig a sima citromsav! Így többek lehettünk azzal, hogy az „E-szám-mentességre törekedés program” valójában nem kivitelezhető a fenti két példa alapján. Itt merül fel jogosan a kérdés: a csomagolásra az kerüljön, hogy tartalmaz kurkumát vagy elég az E-száma? A kulisszatitkokat folytatva Károly azt is elmesélte, hogy aromákat nem használnak, csak nagyon kivételes esetekben: példának a mogyorót hozta fel. Létezik természetes aroma is, amivel a szeletek sokkal finomabbak, mint a saját őrlésű mogyoróval.

Termékpaletta ismertető
Az egészséges szeletekről sok szót ejtettünk már. De gyártanak „mindenmentes” szeleteket és szaloncukrot. Valódi kávét tartalmazó csokikat! Szintén kiemelendő, hogy GMO-mentes a teljes paletta. Hozzáadott cukrot szintén nem tartalmaz az elcsomagoltak nagy része! Laktózmentes termékcsaláddal is büszkélkedhetnek. Se aszpartámot, se mesterséges színezéket nem használnak fel a gyártások során. Nos, ilyen egy igazi, egészséges, finom csoki…

Ezeket olvastad már?