Kezdőoldal Ágak A Katona- és a Szabó-Gyarmati Team közös hálózatvezető képzése: egy interdimenzionális utazás önmagad belső csillaga felé

A Katona- és a Szabó-Gyarmati Team közös hálózatvezető képzése: egy interdimenzionális utazás önmagad belső csillaga felé


Az első önálló szervezésű hálózatvezetői képzését tartotta a Tóth-Wolford-ág két meghatározó csapata.
Ahogy a rendezvény krónikása, Molnár Krisztina Ezüst Hálózatvezető félig tréfásan fogalmaz: ha a Startnap a kezdet, s a Kulcsember-képzés a fejlődés, akkor hálózatvezető képzés a végzet… Az április 24-25-én, Visegrádon tartott tréningről szinte irodalmi igényességgel számol be a szerző, képekkel és tanításokkal gazdagon illusztrálva. Mondhatni, egy saját szűrőn átegendett, tartalmas, mini-tréningfüzet született – már csak ezért IS érdemes végigolvasni…

Nem fizikai síkon…
Nehéz megszólalni, papírra vetni az elmúlt két nap tanítását, azonban engem ért a megtisztelő felkérés, hogy tegyem meg. Vessek papírra olyan gondolatokat, meglátásokat, tanításokat, fejlődési kulcspontokat, amely nem egyszerű fizikai síkon visz előre az utadon, hanem a lényed, a belső fényed, a parazsadat fogja meg a Te belső mini Univerzumod, hogy tüzet élessz, hogy kiterjeszthesd ÖnMAGad, mint maga a TeremT-Ő. Amennyiben ez egy Csillagok közti belső utazás (márpedig az), akkor George Lucas Ki?

Inspiráló igazgató párosok
A képzés megnyitásaként már önmagában inspiráló volt az a tény, hogy két fantasztikus vezető házaspár, a Katona Team Ezüst Hálózatigazgató párosa, Katonáné Tóth Tímea-Katona Szabolcs, és a Szabó-Gyarmati Team Hálózatigazgató párosa, Szabóné Gyarmati Tímea-Szabó Máté álmodták, megalkották, szervezték és prezentálták nekünk a két nap rendkívüli történéseit.

Válj jó követővé ahhoz, hogy vezető lehess!
Az előadás komolyságát az a könnyedség törte meg, amely mindenki arcára mosolyt csalt, mégpedig, hogy a narrátori szerepeket a házaspárok két férfitagjai vállalták fel és egymással karöltve hol Szabi, hol Máté konferált, irányított, s egymást váltva vittek bele mindannyiunkat a tanítás sűrűjébe. Szinte észrevétlenül vezették be a jelenlévőket a vezetés témakörébe. Milyen vezetők léteznek? Ki a jó vezető? Ki a sikeres vezető? „Első lépés, hogy jó követővé kell válni előtte!” Itt megragadom az első kulcsmondatot, amit felírtam: „Ha sasokkal akarsz szállni, akkor ne kapirgálj a tyúkokkal!”

Katona Szabolcs Ezüst Hálózatigazgató és Szabó Máté hálózatigazgató

Informatív, alázatos jelenlét
Nos, akkor vágjunk is bele abba a sűrűjébe, ami megutaztatta a publikumot a belső világa felé, hogy az inspirált állapotú tűz lobogjon! Katonáné Tóth Tímea Ezüst Hálózatigazgató állt előttünk, s prezentálta a sikeres vezető kompetenciáit. Rengeteg olyan információ hangzott el és olyan mély és alázatos jelenlét volt jelen az ő és a résztvevők részéről, hogy néha nem tudtam, hogy az előadóra figyeljek, jegyzeteljek, vagy magamba szívjam az energetikáját – de ezt mindegyik előadónál kivétel nélkül átéltem. Nehéz dolgom volt. Mindent akartam!

Katonáné Tóth Tímea Ezüst Hálózatigazgató

A hozzáállásod határozza meg a sikered
Igen kemény tükörrel kezdtünk! „Nem az a vezető, akit kineveznek vezetővé, hanem az, akit követnek az emberei!” Te követhető vagy? Te követnéd magad? A vezető első fő kompetenciája a felelősségvállalás megléte. Felelősséget vállal önmagáért, munkatársaiért, cselekedeteiért, nem mástól várja a megoldást és nem a körülményeit okolja a fennálló nehézségekért és megoldásokban gondolkodik. Ha nem viselsz terhet, csapatot sem vezethetsz! Egytértek. Nagyon megfogott következő gondolata: „A vagyont a felelősségtudat vonzza, a felelősség elhárítása taszítja.” Itt volt egy újabb, a már ismert kattanás. Kiemelte, hogy nem a múltad határozza meg a sikeredet, hanem a jelen hozzáállásod, mivel a körülmények soha nem lesznek optimálisak, azonban a hozzáállásod igen!

Te vagy a felelős!
A kulcs a sikeredhez, hogy mindig emlékezz: „Te vagy a felelős és minden, ami történik, rajtad áll!” S a fő kérdés, hogy te hova szeretnél eljutni? A vezető egyik legnagyobb felelőssége, hogy találjon olyan embereket, mint önmaga! Hol talál ilyen embereket? Rendezvényeken. Mi a feladata? Szervezzen! Miért? Mert isnpirál, csapatszellemet növel, delegálást tanít, növeli az énképet, önbizalmat, s felragyognak a „fényecskék”, a leendő munkatársak. Indul az új munkatárs? Vezetői felelőssége van ettől a ponttól, hogy milyen felkészültséggel és tudásanyaggal indítja el üzlettársát! A felelősségvállalásnak is van egy folyamata minden szinten, s ez a folyamat a probléma megjelenésétől, a tagadás alfájától – nincs probléma –, a valódi felelősségvállalás – meg akarom oldani! – omegájáig kell kiteljesedjen!

Három alapvető elv
Nagyon tetszett az „Élet 3 alapvető elve” diája: mi alakítjuk a világunkat a saját gondolatainkkal, így azzá válunk, amire gondolunk, s ha megváltoztatod a gondolatod, megváltozik a körülményed! Istenem, ezt miért nem tanítják már gyermekkortól? ….hogy valódi Teremtők vagyunk? S a fentiek tükrében mi jellemző egy felelősséget vállaló vezetőre? Feladatorientált, mely feladatok elől nem menekül, kiválóságra törekszik, részletekben is precíz, felismeri, hogy a sikere nem a körülményektől függ! Eredménye, sikere, valódi szabadság!

Timi kiemelte a vezető TOP5 felelősségi körét:

 • Inspiráció és motiváció,
 • példamutatás,
 • vízió kommunikálása,
 • célok és prioritások meghatározása,
 • megoldások keresése.

A valódi vezetők valódi vezetőket hoznak létre
Következő diája humorosan szemléltette az emberi viselkedésminta nagy átlagát, mely szerint az emberek a „Borzasztó klubban” élik életük jelentős részét, a jó vezető pedig kilép a Borzasztó klubból! Az a vicc, hogy ez nem vicc! A vezető elsődleges feladata, hogy megtalálja az ő potenciális vezetőit, szuper hasonlattal vont párhuzamot, a bányászok munkája és egy vezető között. A jó vezető is aranyat keres, nem meddőt, s ebből az aranyból csiszol ki egy gyönyörű ékszert egy csodálatos új vezetőt. Ütős zárszóval érkeztünk meg Timi előadásának a végéhez: A valódi vezetők nem csak „követőket” hoznak létre! A valódi vezetők további „valódi vezetőket” hoznak létre! Újabb kattanás! Fantasztikus volt Timi!

Az emberbe hozzuk az üzletet…
A következő fantasztikus előadója Szabóné Gyarmati Tímea hálózatigazgató volt és berobbantotta pont azt a témát, ami mindenkinek kardinális pont az életében, az időgazdálkodás, delegálás és visszacsatolás a munkánkban. Óriási indítással prezentációja elején, miszerint „Nem az a nehéz, hogy az embert behozzuk az üzletbe, hanem hogy az emberbe az üzletet.” Világossá tette nekünk, hogy mi a vezetés folyamata, vezető beazonosítása, bevonzása, megértése, motiválása, felvértezése. – Képezd őket, hogy a legjobbak legyenek! – hangzott el.

Szabóné Gyarmati Tímea hálózatigazgató

Folyamatosan képezd őket!
Folytassuk tovább, hatalmazd fel őket szabadsággal, hogy kiteljesedhessenek, pozicionáld, rendezd csapatba őket, mentoráld őket, tanítsd meg, hogyan képezzenek ők is vezetőket, s folyamatosan képezd őket! Hiszen a nagyszerű vezetők segítenek abban, hogy az emberek többet gondolhassanak magukról és a jövőjükről.

Időgazdálkodás: miért halogatunk?
S ami alap a munkavégézésük szempontjából, az idővel való megfelelő gazdálkodás. Szemünk előtt bontakozott ki egy fantasztikus diagram, egy szemléltető ábra, az idő és a feladattípusok függvényében. Meg kell tanulni különbséget tenni sürgős és nem sürgős, fontos és nem fontos feladatok között. Itt kitért – szerintem mindenki nevében beszélhetek – a legnagyobb mumusra, a halogatásra, mint fogalomra. Menjünk bele a témába kicsit! Miért halogatunk? Sikertelenségtől való félelem, depresszió, sikertől való félelem, utasításra várás, időzavar, félelem az időhiánytól. Valljuk be, mindannyiunknál jelen volt már valamelyik! Mi történik, ha nem halogatsz? Önbizalmad lesz. Soha nincs olyan hogy tökéletes pillanat, csak állj neki és csináld! Ne félj tévedni, vagy hibázni! Gyakorlati lépéseket tárt elénk, mint a konkrét időtartam meghatározása a feladatokra, tartsd emlékeztetőben, amikor kedvet kapsz, azonnal kezd el, szabadulj meg a kifogástól, rendszerezd, hogy másnap könnyedén indítsd el a napodat.

A delegálás folyamata
Mi a leghatékonyabb időgazdálkodás? A feladatok delegálása! Máris elérkeztünk ahhoz a témához, amely az időgazdálkodás egyik leghatékonyabb formája. Miért? Mert a feladatokat a megfelelő emberekre a megfelelő módon osszuk ki. A jó vezető megtalálja ezeket a személyeket és kineveli őket! Timi kitért a delegálás 5 szintjére, mely nem a delegálás 5 fajtáját jelenti, hanem magát a folyamatot párhuzamosan az önállósodás folyamatával, ahogyan az adott munkatárs beérik. A delegálás folyamatához szorosan kapcsolódik a visszacsatolás témaköre, mivel a feladatokat leosztjuk-delegáljuk, s a kapott eredményeket értékeljük, s az értékelés alapján visszacsatolunk a munkatárs részére. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen módon történik ez a visszacsatolás. A visszacsatolás lehet visszajelzés, mely pozitívan hat a magatartás megváltoztatására, meg ezzel szemben, ha a visszacsatolás kritika formájában nyilvánul meg, az negatív kimenetelű lesz és nem a megoldást kereső végkifejletre fog koncentrálni.

Milyen a kép a fejedben?
Timi prezentációjából jól látható volt, hogy ezek a folyamatok elengedhetetlenek a jó tervezés és erős, pozitív jövőkép kialakításához, hiszen: „Nem élhetsz másképp, ha nincs a fejedben más KÉP!” Keményen bemart az előadás! Köszönjük szépen Timi! Csodálatos két előadó hölgyigazgatóink után következett a fizikai éhség letompítása, a már jól megérdemelt svédasztalos ebédünk, megannyi finom fogással a repertoárban. Az agy pörgött tovább, „brainstorming”-ok cikáztak a jó levesek és ropogós husik fölött, majd habos desszertjeinken gondolataink is megpihenve, laza kávéval kezünkben tértünk vissza az „agyrobbantó műhelybe”.

A Balkán Királya és Királynője
Máris a pódiumon állt egy nagyszerű, példamutató házaspár Törköly-Ferenci Zita és Törköly József Ezüst Hálózatigazgató páros. Témakörük a hit köré rendeződött, s ki más prezentálhatta volna hitelesebben, mint ők maguk, akik egy olyan hálózatot építenek a határon kívül, lent Délvidéken, hogy méltán a Balkán Királya és Királynője névvel illetik őket. Miért? Olvass tovább kedves Olvasó, kirajzolódik a mondandóm során…

Viszel esernyőt az esőimához?
Józsi indította a tudatalatti tágítást, olyan diasorokkal, hogy gyakorlatilag azonnal ütött. Szíven, lélekminőségben, logikusan, univerzálisan. Nem teológiai boncolgatás volt, nem tudományos kurzus, hanem az az élő és lélegző esszencia, mely az Univerzumban és benned is, a Te mini űrprogramodban fut legbelül. Adj neki erőt! A következő tanmese számomra egy hatalmas kattanás volt, meg kell osszam veletek itt és most! „Egyszer a falusiak elhatározták, hogy esőért imádkoznak. Az ima napján mindenki kivonult a mezőre, de csak egy kisfiú volt, aki hozott esernyőt is.” Átment az üzenete?

Törköly József Ezüst Hálózatigazgató

Miértek, víziók, felelősségvállalás, fegyelmezettség, csapatjáték, tanítás, delegálás
A hit témakörét az ő világukon, Zita és Józsi világán és munkásságán keresztül lehet a legmegfoghatóbban prezentálni. Mi volt az ő víziójuk? Szerbia és az egész Délvidék, a balkáni régió hálózatba való bevonása. Megvolt a miértjük, s hogyan is állt rendelkezésükre a kivitelezés? Óriási felelősséggel és fegyelmezettséggel a vállukon, hiszen még webshop sem volt évekig és mégis Ezüst Hálózatigazgatókká nőtték ki magukat! Hogyan volt lehetséges ez? Miértekkel, víziókkal, felelősségvállalással, roppant fegyelmezettséggel, vezető óriássá fejlődéssel, roppant erejű csapatjátékkal, tanítással, delegálással az elkötelezettség szintjén. Számukra nem volt kérdés, hogy egy cél vagy eszme feltétlen híve, segítője, kiválasztottjai lesznek.

A kitartás ereje
Zita vette át a szót a pódiumon, s göngyölítette még tovább azt a fonalat, melyet párja, Józsi már elkezdett szőni előttünk. Szőni a hit hálóját, mely hitet egyedi attitűdök követtek, melynek eredményeként létrejött az elköteleződés – s ezt az elköteleződést mi tartja egyben? Mi az ereje? A kitartás! A kitartás pedig egy olyan erény, amely képessé teszi az embert arra, hogy ne tántorodjék el a céljától és megtorpanás nélkül törekedjen a megvalósításra! Képessé teszi az embert arra, hogy a célért kellő ideig dolgozzon, áldozatot vállalva!

Mi a kitartás? A siker ára!
Zita egy számomra roppant erejű igazságot mondott ki: “Önmagában a tehetség nem elegendő, csak az számít, mennyire akarjuk a sikert, mekkora áldozatot hozunk érte!”

Törköly Ferenci Zita Ezüst Hálózatigazgató

A technikai hátránnyal szemben a hit erejére támaszkodnak
Itt következett volna az a rész, mely egy útravalót tartalmaz diakép formájában, de nem ez történt. Zita alázattal tárta elénk a hitnek azt a megnyilvánulását, amit soha más csapat sem tud felülmúlni ebben a rendszerben! A Törköly-Ferenci Teamben akkor is lobog a hit, a belső tűz, a láng, amikor is, ahol is a rendszer még csak most alakul ki, s ezért a technikai hátrányból adódó súllyal a vállukon, mégis hisznek, hogy megoldják, hogy az Univerzum mozgósítja a megoldások kulcsát válaszul a hitük erejére… Leírni nem tudom most neked kedves Olvasó, ami akkor, ott történt az előadóteremben… A könnyes szemek reakciója természetes állapot volt, de az ő hitük, a mi imáinkat varázsolta ajkainkra, mely értük szólt… Alázattal jelentem: megtanultuk a leckét! Nincs szó… Példák vagytok, Zita és Józsi!

Lehengerlő gyémánt szavak
A nap kiteljesedése nem jöhetett volna létre a Tóth-Wolford házaspár, Tóth-Wolford Erika és Tóth Lali Gyémánt Hálózatigazgatók ősösztönből jövő prezentációja nélkül, melyet Lali indított a megszokott, lehengerlő full erő kiszabadításával. Nekem körülbelül az az erő, mint amikor állok egy jó kis koncerten és az első sorban letépi a fejed a zenekarból áradó energia. Haha, ki hogy van ezzel?

Tóth Lali Gyémánt Hálózatigazgató

Út a boldogsághoz
Magvas esszenciával indított, amely ismét átértékelést indított az elménkben, mégpedig: „A boldogság a tehetségünk gondozásának kreatív folyamatában beérő gyümölcs, amit aztán felajánlunk a világnak.” Nagyon „bemart” a következő kérdése, mi a boldogság? Rengeteg jó válasz született a sorok közül, de egy jól definiálható megfogható kijelentéssel zárta Lali, miszerint a boldogság az az idő, amikor nem érzékelsz problémát az életedben. Végiggondoltam életem elmúlt lassan 44 évét és rá kellett jöjjek, hogy nem véletlen ültem akkor és ott azokban a sorokban, mert a Biocom a kulcs ehhez. Jól szemléltette, hogyan indul el ez minden ember életében? Sodródás állapotában vannak az emberek, ez a sodródás egy boldogtalanság állapotát tartja fenn, ami egyenes arányban vezet a depresszióhoz, félelmekhez, szomorúsághoz, beforduláshoz. Ki tud boldog lenni? Mit írtam fentebb? Aki sikeres tud lenni! Kis tud sikeressé válni? Aki nyitott, ebből fakadóan, mer, bátor, így KÉPes, nem fél, mert KÉPes tenni, máshogyan látni!

Segítő önismeret
Te, aki nem tartasz ebben az állapotban, mit tehetsz? Vizsgáld felül saját magad! Nagyon fontos! Önismeret, majd lépj ki a saját kereteidből, a komfortzónádból! Válj nyitottá és nyisd fel mások szemét is! A Biocom ezt tanítja meg neked! Ahogy ezt felismered a siker útjára léptél. Szerinted Erika és Lali hogy kezdték? Ők mikor vették észre? Amikor elkezdtek másképp látni, más KÉP lett a fejükben, elkezdtek a sikerek belépni az életükbe, egyenes arányban a pénzügyek is elkezdtek kisimulni. Itt elhangzott két hatalmas mondat Lalitól! A pénz egyenlő energia. A pénz a biokémiádnak az eredménye. Atyaúristen, de sokat kell még fejlődnünk!

Válj a sodródóból irányítóvá!
Foglaljuk össze a fentebbi folyamatot! Mi a lényeg? Mi a kulcs? A sodródásból irányítóvá válni! Válj az életed irányítójává! Gyakorlati lépései: megoldást keresel, nyitsz, elfogadod a segítséget (szponzor), érzed, hogy jó helyen vagy, elkezd működni, már tudatosan akarod, másKÉPpen látsz, egyre többet tanulsz, KÉPessé akarsz válni, itt belép egy tudatossági szint, elkezdenek mások követni, megérted a felelősségvállalást, új képeket viszel mások életébe is, egyre többet vagy boldog, megérted, hogy TEREM-TŐ vagy, minden erőddel meg akarsz mutatni másoknak, megtanulod bölcsen uralni a folyamatokat, igazi irányítóvá válsz. A siker útjára léptél! Itt volt egy újabb mondat, ami beégett nekem és remélem, mindenkinek, aki ott volt a képzésen, mégpedig: Magas jövedelem=mélységi megértés! Hasított az agytágítás Lali! Köszönjük szépen!

Szétszedés és összerakás
Lalit párja, Erika váltotta, s gyakorlatilag, mint a kedvenc csavaros fagyim, az ízek egymásba olvadva, úgy olvadt bele Erika esszenciális mondanivalója Lali magvas tanításába. Mindig megjegyzem, hogy a lelked kitépik a helyéről és valahogy újraformálnak, de ezt értsd jól, kedves olvasó, hatalmas lehetőség a kezekben, az élet újraformálására! Úgy tudom neked megfogni ezt az egész űrutazást velük, hogy Lali kitépi a komfortzónába bentragadt lelked a helyéről, ízekre szedi az analizálós, tudatos agytágító technikájával, Erika pedig összerakja, egybevarázsolja az esszenciádat, s végső simításként behelyezi a tudatalattidba a végső képet.

Tóth-Wolford Erika Gyémánt Hálózatigazgató

Rólad szól – vállalod a felelősséget?
Mi ez, ha nem tudatos teremtés? Tudatos vezetőképzés. Erika most a tükörtechnikával tette helyre a gondolkodásmódunkat. Aki egóval hallgatta, annak fájt, aki nyitott szívvel, elgondolkodott, az lépéseket tesz a helyes irányba. Mi volt ez a téma? A legmélyebb vezetői problémák. Mi az alapja? Amikor a vezetőről szólnak a dolgok. Ami rólad szól, az nem hálózatépítés! Az csak a boldogság sóvárgó keresése, s ugyanolyan félelem munkálkodik, mint a sodródóknál. Ami rólad szól, lefelé mutat, befelé forduláshoz vezet, depresszióhoz, amelynek eredménye a sikertelenség. Mindig tudj hátralépni! Hatalmas mondat! A következő mondata beégett! Ha sok 4000 PÉ-s hálózatvezető foglal helyet a struktúrában, akkor ott el kell gondolkozni, kiről szól a hálózat! Egyetértek! Mármost hogyan tudsz megoldást eszközölni? Tervezz együtt! A jól ismert bogyózást is csakis együtt elvégezni! Itt már képet kapsz a munkatársadról, főleg, ha folyamatosan 4000 PÉ-s hálózata van, hogy neki mi a miértje. Ez a te felelősséged is, mert az alsóhálózat felelőssége hatalmas az üzletépítés jövőjét illetően és valljuk be, ez itt mindenkinek a saját üzlete (is)! Vissza is csatoltunk itt Lalihoz! Mivel az alsóhálózatból jön a pénz. Vezetői felelősséged a járatlan utat is járni és utat mutatni a munkatársaknak, a képzés fontosságát, a szervezési feladatok fontosságát tanítani! Kiemelte a vezetői felelősség minden szintjét, amely nemcsak lefelé kell irányuljon az alsóhálózati munkatársai felé, hanem felfelé is mutatnia kell a saját felső szponzori vonala felé!  Hálózatvezetői szinten az a hálózatvezető, aki nem csinálja meg a saját 4000 PÉ-jét, de a saját 200 PÉ-jét igen, a felső szponzora nem kap utána egy forint jutalékot sem, mindezt úgy, hogy a szponzora tanítja és a legjobb utat mutatja neki. Roppant felelőtlen hozzáállás. További felelőtlen vezetői magatartás az oldalági keresztvonalazás – és itt nem a jó kávé melletti építő beszélgetéseket értjük, hanem a felső szponzori vonal együttes megsértését, lenézését. Ezek az attitűdök az ego jelenlétét és az alázat hiányát mutatják, s gyakorlatilag a húszezreseidet téped szét! Érdemes önvizsgálatot tartani! Hatalmas mondattal zárt útravalóként. Nem mindegy ki irányit? …és ki, kit szponzorál? Erika, ittuk minden szavadat!

Elmélet és gyakorlat
Zárásként érkezett meg az a felismerés, hogy ami tanítások, előadások elhangzottak ezen a napon, a tartalmuknak megfelelően a sikeres vezető potenciáljai elméleti síkon, azt a következő napon a gyakorlatba ültetve nekünk, hallgatóknak kellett visszacsatolni, prezentálni a felső vezetés remek előadói részére. Mit is jelentett ez pontosan? Nos, a 2. napon lenyomnak a víz alá bennünket, hogy megtanuljunk jól úszni! Haha. Viccen kívül, egy olyan óriási lehetőséget a fejlődésre, amellyel elkezdhetjük kitaposni annak az útnak a legelejét, amin ők már élen elől járnak. Az első nap elején belekerültél egy fekete lyuk szingularitásába, áthaladva rajta atomjaira szedtek, s majd a másik végén egy új emberként összeszerelve távoztál…  Szellemi és lélektani síkon mindenképpen.

Tóth-Wolford Team igazgató házaspárok

Álljon meg az idő…
Az előadást követte kinek a megszokott wellness élményfürdőzés, kinek nagy beszélgetések az örök panorámás, isteni fennségű, visegrádi pompával megáldott teraszon egy jó koktéllal, borral a kézben. Részemről azt éreztem, le kell földeljem magam, szobába be, ablakot le, étel a szervezetbe, zuhanyzásra fel, arccal az ágyban fetrengeni fél órát és GO a koktélbár, a jól megérdemelt pinacolada, a festői terasz, a testvérágak esszenciája, óriási nevetések, jóleső fotelban pihenések és az idő álljon meg azonnal érzése! Mondanom sem kell, a vacsora után begyűrűztek az asztali magasröptű beszélgetések, aztán felváltva – részemről –keresztvonalaztam, hol a Szabó-Gyarmati klán szobájában egy Isten áldásával a kezemben, hol a saját testvérágaim, a Katona klán szobájában. Szó nincs rá, mekkora hangulat volt! Ez ám az igazi „keresztvonalazás”! Istenem, de boldog vagyok, hogy itt evezhetek veletek egy hajóban! Beégtetek örökre! Őszintén szólva úgy gondolom, nemcsak én nem aludtam, hanem a társaság java része, az előző napi energiák áramlása tartott éberebb állapotban, ezen felül pedig a tudat, hogy a második napon feladat várt ránk… nem is akármilyen!

Csapatmunka I.
Kerekasztal társaságokat alakított ki nekünk a felső vezetés. Ezt úgy képzeld el, hogy 6 csapat lett megalkotva, minden csapatban 9-10 fő ember foglalt helyet és a vezetés kinevezett minden csapat élére egy csapatvezetőt. Az asztalok köré rendbe szerveződve álltunk neki a hálózatépítés gyakorlati kivitelezésének, minden csapatnak egy adott témakör volt a feladata, amelynek kidolgozására 30 perc állt rendelkezésre, együttesen, csapatban gondolkodva kellett megoldani, papírra vetni és utána 15 perc állt rendelkezésre minden csapatvezetőnek, hogy kiálljon a publikum elé és prezentálja azt. Külön motiváló volt, hogy minden csapatban helyet foglalt 1-1 igazgató aki háttérországként figyelt, mindeközben ő is jegyzetelt és alázattal fogadta egy-egy új ötlet felbukkanását a témában. Mondanom sem kell, dübörgött az adrenalin!

Következzék a bepillantás a csapatok roppant erejű munkájába és nagyszerű prezentálásába!


 1. Csapat: Vezető: Búzás Ildikó, Arany Hálózatvezető

Téma: Felelősségvállalás
Ildikónak is a már megszokott, lehengerlő stílusát hallgatva egy jól összerakott gondolatsor jelent meg előttünk a felelősségvállalás témájában. A csapatuk a felelősségvállalás témakörét a MIÉRT-ekre élezte ki, azokra a miértekre, amiért érdemes felelősséget vállalni, amely miértékre a bátorság a válasz. A hit megjelent, mint alapkompetencia egy vezető életében, hiszen ha hited van, attól a pillanattól felismreve tudatosan végzed a hálózatépítés munkáját. Mondandóját kiélezte az önismeret körére. Egyetértettünk, az önismeretből lesz az önbizalom! A felelős vezető befektetett energiákról beszél, nem lemondásról. Az idő, amit befektetsz a sikered érdekében, az biztos, hogy lemondás? Igazad van, Ildi! Ez a siker ára, ez a befektetés önmagadba!

Búzás Ildikó Arany Hálózatvezető

 1. Csapat: Vezető: Botosné Gágyor Melinda, Arany Hálózatvezető

Téma: Időgazdálkodás
Melinda az időgazdálkodás témakörét a tervezés feladatira domborította ki, nagyon fontos egy sikeres vezető életében, hogy legyen napi, heti, havi és éves tervezésed is! Fontos, hogy az időgazdálkodás keretein belül megtaláld az egyensúlyt a család és a munka között, főleg amennyiben még van főállásod és a Biocom még másodállásként van jelen az életedben. Itt nagyon fontos megemlíteni, hogy az időt arányaiban hogyan fekteted be, hogy mi a végcélod? Ez az, ami meghatározza, hogy mit akarsz a Te világodtól? Hogy hová kerül a Biocom? A felső polcra? Akkor főállású leszel, hidd el, saját tapasztalatból is írom ezen sorokat… Vezetőként pedig kötelességed, hogy tudd, a munkatársnak mik a miértjei, s megtanítani, hogy az idejét hogyan csoportosítsa át, hogy az álmai itt is, ebben a rendszerben is elkezdejenek megvalósulni! Kiemelte a delegálás fontosságát a hatékonyság érdekében és Melinda is a visszacsatolást tartja kulcsfontosságúnak. Elhangzott egy szuper technika, a „szendvics” módszer, mely a visszacsatolásnak azon formája, hogy a munkatársad felé a keményebb, tanító jellegű mondandódat két pozitív gondolatmenet közé teszed bele, mint a szendvicsbe a szalámit. Indítsd egy dícsérettel, mondd el az építő jellegű kritikát, majd dícsérettel zárd le a visszacsatolást! Hatalmas ereje van!

Botosné Gágyor Melinda Arany Hálózatvezető

Melindát is láttam már többször prezentálni, ugyanúgy, mint Ildikót – melyik ujjamat harapjam meg? Ki az, aki megfog? Kinek a tanítása jön át jobban? Válasz: mindkettőjüké! Nem tudsz különbséget tenni, mert teljesen más személyiségű emberek, más háttérrel, más attitűddel, s mégis vezetők, példaképek, aranyai ennek a rendszernek. Van értelme feltenni a kérdést önmagadnak, kedves új induló munkatárs, hogy neked menne e? Nincs! Tanulj! Bárkitől is e rendszerben, ki előtted jár!

 1. Csapat: Vezető: Molnár Krisztina, Ezüst Hálózatvezető

Téma: Szervezői feladatok vezetői szinten
Őszintén megvallva, nem volt könnyű dolgom, mert az asztal körül helyet foglaltak ismerősök, ismeretlenek, vezetői személyiséggel rendelkező és visszafogottabb csapattársak. Az első 5 percben egyáltalán össze kellett álljon a koncepció, hogy milyen főbb szempontok szerepeljenek a papírtablón, az erősebb vezetők habitusát egyensúlyba hozni a visszahúzódóbbakéval, úgy gondolom, ezt minden asztalnál ülő asztalvezető társam elmondhatta, hogy az első 5 perc egy egyensúlyi állapot kialakítása volt. Részemről mindenképpen. A mi csapatunk kapta a szervezői feladatok vezetői szintű prezentálását. Milyen feladatokat lát el egy vezető, aki a siker útját kezdte a lába alá venni?

Havi szintű tervezést prezentáltunk
Alapfeladatok ellátása, tervezés, avagy a jól megszokott „bogyózás”, törzsasztal szervezése lehet terméktapasztalatos est, szépségparty, egyszerűbb üzleti megbeszélések, Zoom szobás, online, de offline képzések megtartása. Külön fókuszban tartani az új induló munkatársakat, Install képzések megszervezése online, offline, lazulós-kávézós délutánok, mert igenis, erre is szükség van. Kiemeltünk egy rendezvényt, amelynek a szervezésébe mélyebben is beleástuk magunkat a prezentálás során. BÉT, azaz Biocom Életmód Est. Itt megszületik a gondolat, megtörténik a megbeszélés, feladatok delegálása és itt van az a pont ahol, ha nem jól szervezel, „elvérzik” az ested. Mégpedig, helyszín megválasztása, hány férőhelyes a terem, felmértük az előzetes igényeket, ki jön el, hány főre kell számítani? Hogy néz ki egy 120 fős terem, ha csak 20 fő ember helyezkedik el a sorok között? Klimatizált a helyiség? Van parkoló a közelben? Hétköznap, vagy hétvégén tartod meg a BÉT-et? Számos olyan pont merül fel egy kisebb-nagyobb rendezvény megszervezésénél, hogy gyakorlatilag a siker és eredmény múlik rajta. Nem mellesleg az önbizalmad (is). Tudom, miről beszélek, én már beleestem. Tanulsz ebből is!

S nem mellesleg az önképzések fontossága! Hangsúlyozni a munkatársaknak is és önmagadnak is fókuszba helyezni ennek a fontosságát, hiszen tudod, akkora a hálózatod, amekkora a személyiséged!

Molnár Krisztina Ezüst Hálózatvezető

 1. Csapat: Vezető: Uzonyi Bogi, Hálózatvezető

Téma: Tanítás tanítása, VMÁ
Bogiék csapata az alapok alapjának meghatározásával indított, mégpedig mi a Te célod? Felállítottad a célod? Következő alap, hogy mi a munkatársad célja?  Mi a csapat miértje? A víziója? S ha meghatároztuk az egyéni és a csapatcélokat is, akkor elkezdődik a valódi tanítás – és itt mi a cél? A tanítvány tanítványa is tanítson, és hogyan? Veszteségmentesen! Kiemelték a Laliék által megalkotott VMÁ – veszteségmentes átadás – teszt fontosságát, mellyel egy munkatárs eredményessége jól mérhető. A tesztet érdemes 3-4 havonta újra kitölteni együtt a munkatársakkal, de egyesével átbeszélve. Kiemelten figyelni az alsóhálózatban helyet foglaló munkatársakra is! Nem elég a rendszer által nyújtott lehetőségeket tanítani, te is kellesz hozzá! A saját hitelességed – éled már a Biocom-osok szabad életét? Te vagy a példa, maga a tanítás! Továbbmegyek, még az öltözködésed, a tartásod, a megjelenésed is előre árulkodik rólad. Tedd fel magadnak a kérdést: te olyan ember vagy, akit szívesen követnél? Akitől tanulnál? Itt kezdődik minden… Szuperek voltatok, Bogi!

Uzonyi Bogi és Dr. Fogarasi-Grenczer Andrea hálózatvezetők

 1. Csapat: Vezető: Farkas-Schöffer Diána, Ezüst Hálózatvezető

Téma: Visszacsatolás, kapcsolat- tartás, kommunikáció
Ütős kezdés Diáéknál, az üzletépítés alfája és omegája a kapcsolattartás. Nagyon fontos, hogy ez a kapcsolattartás rendszeres kell, hogy legyen, no de ki is az, aki keres? Kétirányú ez a kapcsolódás, ha nincs visszacsatolás a munkatárs részéről, ha ő nem keres, akkor nem veszi komolyan saját magát, így az üzletét sem! Nincs púder, ez az igazság.

No de ne rohanjunk ennyire előre. Felépítették, hogy a „fényecske” állapotból hogyan lesz sikeres kommunikációval munkatárs. Tudatosan törekszel arra, hogy a kúrázóból fényecske váljék. Hogyan? Bizalom kiépítésével, át kell hoznod a hídon! A kommunikáció alapja itt kezdődik, ha nagy hálózatot szeretnél építeni. Törekedj az azonosulási pontokra! Egyenrangú partnerként bánj a munkatársjelöltekkel és a már meglévő munkatársakkal is! Nagyon fontos, hogy a munka során közös nevezőre kerüljetek, mert a nyer-nyer koncepció viszi előre a hálózatod. A kommunikációd mind a kúrázókat, termékfelhasználókat és a munkatársaidat érintően legyen lényegretörő, világos! Világos, érthető kommunikáció, eredményesebb kapcsolattartást, majd visszacsatolást tesz lehetővé. Körbeér a történet. Szuper volt, Dia!

Farkas-Schöffer Diána Ezüst Hálózatvezető

 1. Csapat: Vezető: Várszeginé Pálfy Marianna, Arany Hálózatvezető

Téma: Tervezés, a hálózat életjelei
Mariann is az alapozással kezdett, mely alapozásnál fel kell állítani, mi a cél? Mi a csapat víziója? Fel kell állítani, hogy a nagyobb tervekből, célokból haladjunk befelé, a kisebbek felé és részekre bontsuk! Fontos hogy legyen heti, havi, éves terv! Kiemelték a fontosságát, hogy munkatársakra tervezünk, személyenként! A tervezésnél figyelembe kell venni az ő miértjét, nem mindenki akar nagy utat bejárni, megelégszik egy hálózatvezető szinten, ez sem baj, de van, aki igen, viszont erre tűpontosan figyelni kell a tervezésnél, hogy kinek mi a miértje. Rendszeresen átnézni a tervet, hogy haladnak a munkatársak, hóközben, ha eltér a tervezettől az építkezés menete, legyél „kaméleon”, tudj azonnal változtatni a koncepción, azaz újratervezni! Új munkatársnál figyelni, hogy a tervezésnél az időgazdálkodás legyen kardinális központú! Mit jelent ez? Új munkatársnak induláskor, ha csak 2 órája van az üzletre, akkor úgy kell megtervezni az ő munkafolyamatait, hogy meg kell tanítani prioritást alkalmazni. Nagyon fontos, mert „elúszhat” az idővel és lendületet, kedvet veszít. Göngyölítsük tovább a fonalat! A vezető munkatársaknak pedig az új munkatárs többletidőt jelent, de hogy tartja a mondás? „Teher alatt nől a pálma!” Fogalmazzuk át, nem teher, hanem mi? Befektetés. Egyetértettünk Mariann!

Kedves Olvasó, ha figyelmesen haladtál az írás folyamán, meg kell lásd, hogy itt most 1-1 előadó kiragadott egy magvas gondolatmenetet, de ezek mindegyike egymásra épül és egyik sem működhet a másik nélkül.

Várszeginé Pálfy Marianna Arany Hálózatvezető

Csapatmunka II.
Szünet után indult a csapatmunkánk 2. felvonása, itt már mind a 6 csapat ugyanazt a feladatot kapta, melynek témája: Mitől sikeres egy vezető? 20 perc állt rendelkezésre a kidolgozásra és 10 perc a csapatvezetőknek a prezentálásra. Mindannyian megegyezhetünk abban, hogy az alábbi felsorolások, kompetenciák születtek meg minden csapatnál:

hiteles, tudatos, alázatos, empatikus, bátor, vállalkozószellemű, példamutató, türelmes, innovatív, HIT van a szívében, lelkesít, pozitív személyiség, kitartó, becsületes, precíz, megjelenésében igényes.

De kiemelnék most minden vezetőtől pár gondolatot, ami náluk elhangzott, a másik csapatnál nem. Figyelj! Nagyon fontosak!

 • Búzás Ildikó Arany Hálózatvezető: „Egy vezető akkor sikeres, ha a munkatársai is sikeresek!”
 • Botosné Gágyor Melinda Arany Hálózatvezető: „A sikeres vezető a tiszteletet ne elvárja, érdemelje ki!”
 • Molnár Krisztina Ezüst Hálózatvezető: „Egy sikeres vezető jól hallgat, s ha jól hallgat, jól kérdez.”
 • Uzonyi Bogi hálózatvezető: „A sikeres vezető hatékony személyiségben és eredményességben!”
 • Farkas-Schöffer Diána, Ezüst Hálózatvezető: „A sikeres vezető nem adott, a sikeres vezető egy folyamat.”
 • Várszeginé Pálfy Marianna, Arany Hálózatvezető: „A sikeres vezetőnek jó háttere van, ha jó háttered van, jó csapatod van, ha jó csapatod van, sikeres vezető vagy.”

Az esszenciája mindig itt is ugyanaz!

Nekem most egy Beau Lotto idézet jutott eszembe: „A jó vezető a szürke árnyalataiban gondolkozik – de fekete-fehérben beszél.”

Jöttek a kattanások

Zárásként azok az új munkatársak, akik először vettek részt egy ilyen fantasztikus képzésen, elmondhatták, hogy kinek, mit adott az elmúlt 2 nap. Mindegyikükben volt valami közös. A már jól megérdemelt kattanás!

Czifrik Katalin hálózatvezető

Kabók Éva Ezüst Hálózatvezető

Vajda Pálma hálózatvezető

Batári Diána hálózatvezető

Ez a Biocom!
A búcsúzás most is hosszúra sikeredett. Miért??Voltál már kétnapos „bármilyen” Biocomos képzésen? Nem…? Akkor most nem fogod megérteni, amit leírok. „…ebben a pillanatban villant belém, mit érezhetnek a testvérek egymás iránt. Életüktől elválaszthatatlan ez az érzés, semmilyen érzelmi megrázkódtatás nem tudja gyökerestül kiszaggatni, a civakodások megtaposhatják egy pillanatra, hogy utána annál elevenebb legyen. Ezt az érzést semmiféle szenvedély nem sem fojthatja el véglegesen, még az erős, igaz szerelem is legfeljebb csak versenyre kelhet vele.”

…na, ez a BIOCOM…

Kedves Olvasó, munkatárs! Megtisztelsz, hogy elolvastad soraimat, s vidd hírét Te is a Biocom világának! Szeretettel, tisztelettel maradok Molnár Krisztina, Ezüst Hálózatvezető

S végül jöjjenek még pillanatképek a képzésről!

 

Ezeket olvastad már?