Jön a tavasz, itt az SCD AGRO szezonjának kezdete!

A jelenlegi pandémiás helyzetben mindenki egy kicsit jobban odafigyel az egészségére, s arra, hogy mit fogyaszt. Akik kerttel rendelkeznek, talán arra is fókuszálnak, hogy minél kevésbé károsítsák vegyszerekkel a természetet, a környezetünket. Egyre többen költöznek kerttel rendelkező házba és szeretnék maguk megtermelni a zöldségeket és gyümölcsöket, lehetőleg vegyszermentesen – akár az erkélyükön is. Nekik szeretnénk segíteni, hiszen itt az ideje felfrissíteni az SCD AGRO kapcsán szerzett ismereteket, tapasztalatokat, amit például a tavalyi verseny összes cikke is segít az SCD technológia – Probiotikumok rovatunkban.

Eljött a lemosó permetezés ideje
– Hamarosan itt a tavasz és itt az ideje a fák lemosó permetezésének, amihez kiváló segítség a kizárólag biológiai összetevőket tartalmazó SCD Agro mikrobiológiai készítmény – hívja fel a figyelmet a tényre a beszállító dr. Józsa Rita, a Greenman Kft. tudományos vezetője, egyben az SCD termékek fejlesztője. – Fontos a lemosó permetezés időzítése, ami a téli fagyok elmúltával, de még a rügyfakadás előtt a legoptimálisabb, általában a metszést követően.

Egész szezonban jó, de most kell kezdeni
– Az SCD Agro ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható készítmény, melyet a teljes szezonban többféle módon használhatunk kertünkben, akár rendszeres öntözéshez, levélkezeléshez, akár vetőmag előáztatáshoz vagy komposztáláshoz. De az év első beavatkozása a készítménnyel a tavaszi lemosó permetezés – tette hozzá.

Áttelelő, túlélő károsítók
– Ha lelkiismeretesen elvégeztük az őszi lemosó permetezést, akkor is van rá esély, hogy a károsítók (gombák, baktériumok, rovarok, atkák) áttelelő alakjainak egy része túlélt a fáinkon vagy az avarban, várva a tavaszt, hogy újra támadhassanak. A téli hideg csak részben képes csökkenteni a számukat, enyhe telekben pedig szinte semmi nem akadályozza a sikeres áttelelésüket.

Konkrét tanácsok a használathoz

  • A permetezéshez hígítani kell az SCD Agro-t, hiszen ez egy koncentrátum.
  • Lehetőleg esővízzel vagy kútvízzel készítsünk 10%-os oldatot.
  • Nagyon fontos, hogy ha a permetezővel előzőleg esetleg vegyszeres készítményt használtunk, alaposan, többször öblítsük ki!
  • A víz ne legyen nagyon hideg, ami sem a készítményben található élő és aktív baktériumoknak, sem az éppen melegedő fának nem tesz jót.
  • A bekevert oldatot ne tároljuk 3 napnál tovább, azaz használjuk fel mielőbb!
  • Permetezzünk mindenhová, a törzsre, az ágakra, a kéreg repedéseibe, de permetezhetünk a fa alatti talajra is.
  • A lemosó permetezéshez használhatunk háti motoros vagy kézi pumpás permetezőt, kisebb tartályos, vállra akasztható, szintén pumpás permetezőt.

További kérdések és válaszok az SCD Agro használatával kapcsolatban ebben, a korábbi cikkünkben olvashatók.

Ezeket olvastad már?