SCD Herballal a tavaszi felfrissülésért – a bélflóránkra is ráfér egy kis „ébresztő program”

A hosszú tél végén mindenki érezheti, hogy megújulásra van szüksége, és szabad levegőre, napfényre, újjáéledő vitalitásra. A következőkben ezért a Biocom palettájának egyik különleges elemét szeretnénk újra reflektorfénybe állítani, amely nem más, mint SCD Herbal, melyről a Greenman Kft. tudományos vezetője, dr. Józsa Rita osztott meg velünk értékes információkat.

 

Feltöltődésre vár a szervezet

A telet mindig hosszúnak érezzük, akár enyhe volt, akár hosszan tartóan jeges, és szervezetünk február végén, március elején már jelzi, hogy újra kellene töltődnie. Télen nem csak a napfény hiánya, a szabadban töltött órák száma, de az elfogyasztott ételeink eltérő jellege is hozzájárul ahhoz, hogy kicsit fáradtabbnak, kevésbé energikusnak érezzük magunkat. Többet ülünk otthon, kevesebbet mozgunk, esetleg nehezebb ételeket is fogyasztunk, és a hazai, egészséges és friss zöldség és gyümölcs kínálat is korlátozottabb. Mind tudjuk, hogy az import gyümölcs és zöldség jó, ha nincs más, de az igazi szezonális, hazai kínálattal nem versenyezhet. Mindezek miatt az emésztésünk is lassulhat télen és a hidegben egyébként is sokunk szervezete a fűtésre, a tartalékolásra áll át. Így valószínűleg a bélflóránkra is ráfér tavasszal egy ébresztő program.

Szervezetünket érő külső és belső hatások

A szervezetünket folyamatosan külső és belső hatások érik, ezek egy része semleges, kisebb része támogató, de nagyobb része káros jellegű. Éppen ezért a testünknek is felkészültnek kell lennie ezekkel a hatásokkal szemben. Ilyen lehet bármilyen környezeti tényező, pl. hőmérséklet, sugárzás, vagy fizikai hatások, sérülések, táplálékkal bevitt anyagok és lehetnek különféle kórokozók, mint például baktériumok, gombák vagy vírusok.

Pre- és probiotikumok

A baktériumok között vannak probiotikus, azaz jótékony hatásúak, melyek többek között a bélflóránkat is alkotják és az immunrendszerünket is támogatják. A mai életvitelünk által már természetes úton nem jut be annyi probiotikum a szervezetünkbe, mint évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt, hiszen rengeteg feldolgozott, készterméket fogyasztunk, amelyek nem tartalmaznak elegendő „élő ételt”. A nyers, fermentált ételek vagy minél kevésbé feldolgozottak (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztása nem csak a probiotikus baktériumok miatt fontos, hanem azért is, mert úgynevezett „prebiotikumot”, azaz a probiotikus élőlényeknek tápanyagot, rostot biztosítunk vele.

Segítheti a felfrissülést

Tavasszal sokan szívesen indítanak „méregtelenítő” vagy „energetizáló” kúrákkal, léböjtökkel, hogy a tél során lerakódott salakanyagoktól megszabadítsák szervezetüket. Ehhez kiváló segítséget nyújt a bélflóránk felfrissítése, újrahangolása és rostos ételek, azaz a pre- és probiotikumok fogyasztása.

Fajgazdagság, rendszeresség, folyamatosság

Könnyen megérthetjük, miért ilyen fontos, hogy a mai táplálékainkon túl más formákban is biztosítsuk a probiotikumok szervezetünkbe kerülését megfelelő számban és rendszerességgel. Fontos a bejuttatott fajgazdagság is, hiszen egyes vizsgálatok szerint a bélflóránkat mintegy 400-600 baktériumfaj alkotja. Lényeges a rendszeresség, hiszen az emésztő- és immunrendszerünket érő hatások a bélflóránkat is folyamatosan károsítják. Gondoljunk csak az antibiotikumokra, vagy a dohányzásra és az alkoholra! De természetes folyamatok során is folyamatosan pusztul és újratermelődik a bélflóra. Éppen ezért a probiotikus kiegészítők fogyasztása nem csak gond esetén, kúraszerűen javasolt, sokkal inkább a rendszeres és folyamatos fogyasztás fontosságára hívnánk fel a figyelmet.

SCD Herbal: élő, aktív

Számos probiotikus készítmény közül választhatunk, azonban élőflórás nem sok van sem itthon, sem külföldön – természetesen a savanyú káposztát vagy az élőflórás joghurtokat nem említve. Az SCD Herbal azért kiváló élőflórás étrend-kiegészítő készítmény, mert sok társával ellentétben élő, azaz aktív formában tartalmazza a benne lévő nagyszámú, 11 különféle, jótékony hatású baktériumot, emellett különféle gyógynövények kivonatait is.

Összetevői:

  • Élőflóra (3,33 x 107 cfu/ml):

– Bacillus subtilis,

– Bifidobacterium bifidum,

– Bifidobacterium longum,

– Bifidobacterium Lactis,

– Lactobacillus acidophilus,

– Lactobacillus bulgaricus,

– Lactobacillus casei,

– Lactobacillus delbrueckii,

– Lactobacillus plantarum,

– Lactococcus diacetylactis,

– Lactococcus lactis,

  • Gyógynövény és növényi koncentrátum:

ánizs, bazsalikom, áfonya, kapor, édeskömény, gyömbér, grapefruit, szőlőmag-kivonat (O.P.C.), olivalevél, oregano, borsmenta, ananász, málnalevél, kömény, párlófű, rozmaring, zsálya, fekete köménymag, édesgyökér, kakukkfű és pecsétviaszgomba.

 

Könnyen a mindennapi italaink részévé válhat

Minél több mikrobafajt tartalmaz egy készítmény, annál stabilabb, annál szélesebb körű a hatása és az SCD Herbal esetében annál hosszabb az eltarthatósága is, akár hűtés nélkül. Keverhető prebiotikumokkal együtt smoothie-ba, turmix-ba, shake-be, gyümölcslébe, de fogyasztható önmagában is. Érdemes kísérletezgetni vele és megtalálni azt a mixet, amit szívesen beillesztünk a mindennapi italaink közé. A Biocom palettáján van bőven, amivel keverhető és az ínyünkre válik a bélflóra „üdítője”.

Ezeket olvastad már?