Felkészülés a télre – dr. Kodori Judit tanácsai

01
Végtelenül hasznos és könnyen követhető, alkalmazható útmutatás-sorozatot adunk közre az alábbiakban. Dr. Kodori Judit orvos-természetgyógyász immár 15 éve segít sokaknak a hálózat berkein belül visszatalálni (természetes) önmagukhoz, egészségükhöz. A doktornő nagyon fontosnak tartja a megelőzést és erre bíztat minden kedves olvasót. Szakemberként vallja: rengeteg jó készítmény áll rendelkezésünkre a Biocom palettájából, amivel könnyedén segíthetünk magunkon vagy családtagjainkon, adott esetben sokszor akkor is, ha már baj van. A holisztikus szemléletű leírást és konkrét tapasztalatokon alapuló tanácsokat hálásan köszönjük dr. Kodori Juditnak.

Télen minden kicsit más…
A téli előkészület nem csak a kamra és a tüzelő szintjén fontos, hanem az egészségünk szempontjából is. Ilyenkor rövidebbek a nappalok, sok a szürke egyhangúság, ami a mindennapi „rutin-stressz” és egyéb megterhelő körülmények mellett a hangulatunkra hatva is befolyásolja az immunrendszerünket. Ilyenkor kevesebb D-vitamin termelődik, csökken a friss, természetes vitaminbevitel. A kevesebb napfény mellett a mozgáshiány, a tartósan zárt térben tartózkodás is rizikófaktora a megbetegedéseknek.

Sok minden előfordulhat
A téllel összefüggő leggyakoribb problémák a felső légúti-, arcüreg-, fül- gyulladások, a húgyúti felfázások, valamint a „hideg kéz-láb” jelenség. Néhány immunrendszert terhelő tényező a teljesség igénye nélkül: bélflóra terheltsége (gombák, paraziták), stressz, kialvatlanság, elektroszmog, méreganyagok, nehézfémek, színezékek, adalékanyagok, gyógyszerek, alkohol, dohányzás.

Ha az előbbi rizikók fennállnak, akkor ilyenkor gyakran jelentkező megbetegedés az influenza és a nátha. A két betegség hasonló tünetekkel jár, de az előbbit influenza vírusa, utóbbit a rhinovírusok okozzák. Lefolyásában is különbözik a két betegség, általában az influenza súlyosabb tünetekkel jár. Ezek szövődményeként, vagy külön alakulhat ki fül- vagy tüdőgyulladás, ami mindenképpen orvosi ellátást igényel.


MIT TEHETÜNK A „MEGFÁZÁSOK” ELKERÜLÉSÉRE?

Ha számba vesszük a fentebb felsoroltakat az életünkben és szemléletmódot váltunk egészséges irányba, sokat tehetünk önmagunkért.

Alapvető tanácsok:
–         járvány esetén természetesen a közösség kerülése, ami gyermekek esetén különösen fontos,
–         a higiéniai szabályok betartása (köhögés, tüsszentés esetén, illetve a gyakori kézmosás),
–         a stressz tudatos kezelése,
–         megfelelő öltözködés,
–         könnyű étrend,
–         napi rendszeres mozgás (legalább séta),
–         megfelelő alvás, pihenés, hogy a szervezet regenerálni tudja önmagát,
–         és természetesen a kiváló minőségű táplálék-kiegészítők fogyasztása.

02
MIT TEGYÜNK FELSŐ LÉGÚTI PANASZOK ESETÉN?
–         Nagyon fontos a bő folyadékbevitel.
Elsősorban tisztított víz, de az ebből készült teák is nagyon jó hatásúak lehetnek. A nyálkahártyák lehűlésével (hideg levegő, hideg folyadék-, étel, felfázás) az interferon (védő anyag) hatékonysága csökken, így könnyen kialakul a megbetegedés.
–         Forró „védőitalok” fogyasztása (a fentebb említett okok miatt).
A felmelegítés minden esetben sokat segít, ezért fogyasszunk forró teát, vegyünk forró fürdőt. Ilyenkor leginkább a bodza, hárs, csipkebogyó, hibiszkusz teát célszerű fogyasztani.
–         Étrend-kiegészítők, vitaminok szedése.
A Biocom palettáról szemezgetve, fontos a könnyen emészthető fehérje (algák: Immun Supreme), és a vitaminok pótlása (Green Multi Complex, Vita-Min with Greens).

BIOCOM TERMÉKEK: SZINTE MINDEN ESETRE
–         Gyulladásnál: antioxidáns
Minden gyulladás esetén nagyon fontos az antioxidáns pótlása, erre legjobb készítmény a Best of Antioxidant formula, illetve a C-vitamin termékcsalád bármely képviselője.

–         Egészséges bélflóra
Nem szabad megfeledkezni az egészséges bélflóráról, különösen akkor, ha esetleg antibiotikumot is szedett valaki. A Flora Plus, mint indirekt immunrendszeri támogató, nem szabad hiányozzon a házipatikából.

–         Javaslatok gyermekeknek
Gyermekeknél is jól használható a Colostrum, ami természetes immunglobulin forrás, valamint a Food for Life és/vagy a Flavonoid komplex.

HA MÁR BAJ VAN…

–         Megbetegedésnél az első: Grapefruit
Ha már valaki megbetegedett, ejtsünk szót a „direkt” szerekről: az első számú a Grépfrút mag kivonat, ami évtizedek óta bizonyított, s nem csak felső légúti panaszok esetén. Akár kisgyermekkortól használható.

–         Ami mindig legyen kéznél…
Másik három Biocomos készítmény, amit érdemes mindenképpen megismerni és használni ilyen esetekben: Olajfalevél-kivonat, Immun Plus, D-vitamin.

–         Bakteriális fertőzések esetén
Húgyúti felfázások esetén leggyakrabban bakteriális fertőzésekkel találkozunk. Ilyen esetekben is jól használható a kezelések kiegészítésére az Olajfalevél-kivonat, a Grépfrútmag csepp, a Best of antioxidant formula, a Flavonoid komplex, az Immun Plus, valamint a C- és D-vitamin.

–         Hideg kéz-lábra
Hideg kéz-láb esetén a következő természetes szereket ajánlható: Circuline, Ginkgo biloba, Flavonoid komplex, Alga (Immuns Supreme) és természetesen a Krill olaj.

Ezek alapján mindenki összeállíthatja, hogy mi legyen a házipatikában, hogy az ünnepek alkalmával váratlanul jelentkező problémák esetén is legyen mihez nyúlni, amíg az esetleges orvosi segítség megérkezik, vagy csak a kezdeti tünetek jelentkeznek.

Jó egészséget kívánok Mindenkinek!

Dr. Kodori Judit, orvos-természetgyógyász
———————————————————-
A fentebb megjelent, termékekről szóló tapasztalatok magánvéleménynek minősülnek. Az anyagokat beküldők állításai saját tapasztalatokon alapulnak, az ő véleményüket tükrözik. A Biocom termékek nem minősülnek gyógyszernek, az étrend-kiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Ezeket olvastad már?