Dr. Nagy Ákos: az alga tökéletes táplálék-kiegészítő

cikk-kep
Tökéletes. Egy étrend-kiegészítő esetében elsőre talán túlzónak tűnhet a jelző, ám vizsgáljuk meg, KI mondja és azt, hogy MILYEN ALAPON mondja. Dr. Nagy Ákos, a siófoki kórház sebészeti mátrix osztályának vezetője személyesen járt Japánban, és ott ismerkedett meg a vonatkozó szakirodalom által is majdhogynem „csodának” titulált, de legalábbis csodálatos algával, melynek fogyasztása a szigetországiak egészségi állapotát nagyban (s kedvezően) befolyásolja. Mellesleg amit mi étrend-kiegészítőként elfogyasztunk, alapvetően egyvalamiben különbözik a nyers kiviteltől: az ízében. A kapszula (és a por) javára… Egyébként, ahogy olvassuk majd a főorvos által az algáról általában mondottakat, egyre csak az erősödhet meg bennünk: ez valóban tökéletes lehet sokak számára!

A vegáknak különösen ajánlott
Különösen, ha hozzátesszük az ilyenkor kötelezőt: azt ugyanis, hogy nem helyettesíti a változatos étrendet és a rendszeres testmozgást, tehát alapvetően az egészséges életmódot. Mert csodát ne várjunk a csodálatos növénytől, akkor pedig pláne, ha „ellene” dolgozunk. Egyébként a vegetáriánius életmódot választóknak különösen nagy segítség lehet az alga, hiszen egyedülálló módon vannak benne állati fehérjéből származó aminosavak is. És még mennyi minden… de ne szaladjunk ennyire előre.

algae-pageOrvosi szemmel
Dr. Nagy Ákos tősgyökeres fővárosi, azonban néhány hónapja már Balaton-partinak vallhatja magát, ekkor hívták ugyanis e nagy presztízsű (és felelősségű) vezetői állás betöltésére, miután megjárta az újpesti kórház sebészetét és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 3. számú klinikáját is. És számos ország mellett Japánt is, mely történetünk számára kiemelkedő jelentőségű.

Végtelenül gazdag tápanyag
Itt hívták fel a figyelmét először ottani kollégái az alga előnyeire, amit ők is rendszeresen fogyasztottak. De az egész társadalom, fejenként évente jóval több, mint harminc kilót! A tények magukért beszélnek: bizonyos betegségtípusok sokkal ritkábban fordulnak elő Japánban, mint máshol. S ők a rendkívül magas, a nők és férfiak esetében is száz (!) év felé közelítő várható élettartamot is ennek tulajdonítják.

Miért? Mert különlegesen magas a hasznos anyag tartalma. Több, mint 4000 (!) olyan különböző, az ember számára hasznos, beépíthető molekula és vegyület van benne, mely jelenlegi tudásunk szerint egyetlen növényben sem. (Bár bizonyos rendszertani besorolási vitázók szerint e gyűjtőfogalom állatokat és moszatokat is takar, de ez a mi szempontunkból lényegtelen.) Egy a biztos: tele vannak esszenciális aminosavakkal, zsírsavakkal, vitaminokkal, enzimekkel, sok mindennel, ami nekünk jó és szükséges.

Nem az íze az értéke
És még valami biztos: nyersen rettenetes az íze. Dr. Nagy Ákos kérdezte is kollégáitól, akkor még kevéssé belemélyedve a témába: miért eszitek ezt a szörnyűséget? A válasz egyszerű, „japános” volt: nem az ízéért eszik, hanem, mert egészséges… Hazatérve folyamatosan kereste annak a lehetőségét, hogy hozzájuthasson ehhez a csodálatos eledelhez, de lehetőleg elfogadható élvezeti értékkel.

Szakirodalom is alátámasztja a tapasztalatokat
A tapasztalatai ugyanis megerősítették abban, amit kint hallott, látott, s amit az orvosi-biológiai jellegű szakirodalomban olvasott. (Mert a számunkra fontos élettani hatások mellett máshol is nagyszerűen „dolgozik”, így rég felfedezték más területek is: könyvtárnyi olvasnivalót találunk az ipari, mezőgazdasági előnyeiről, s például szennyvízkezelésnél is nagyon hasznos.)

Búcsú a cukor- és vérnyomás problémáktól
Nézzünk néhány példát, mit tud! A jó orvos mindig magán kezdi a próbát, dr. Nagy Ákos a leterheltségből fakadó rendszertelen, hajszolt életmódból is következő kezdődő cukorbetegségét és magas vérnyomását vetette teszt alá. A rendszeres alga (étrend-kiegészítő) fogyasztás után reggelente 4,2 – 4,8 közötti cukorértékeket mér, s a vérnyomásának felső értéke is stabilizálódott 130-nál – mindezt már gyógyszer szedése nélkül. Igaz, életmódot is váltott, sokkal jobban odafigyelve magára, melynek előnyeit mindig kiemelten hangsúlyozza az alga szedése mellett. Így újra sportolni kezdett, a szinte napi szintű úszás mellett heti 2-3 fitneszedzést is beiktat.

Ugróízület: megoldás két hónap alatt!
Most persze bólogathatnánk, hogy lám-lám, itt megoldás. De akkor mit mondjunk a következő esetre? Édesanyjának ugróízületi gyulladása volt, ami mellett esély sem volt aktívan mozogni. A hosszú ideje tartó (egyébként szakszerű) ortopéd-reuma kezelés sem hozta meg a várt eredményt. Tény: két hónapnyi (!) algafogyasztás után probléma mentessé vált… Dr. Nagy Ákos úgy fogalmaz: mindez nem is volt meglepetésszerű, sőt, tulajdonképpen várható volt a szakirodalom és az előzetes leírások alapján.

letöltés (5)Jelentős javulás, túlélés
De akkor mit mondjunk a következő esetekre? Chron betegek és vastagbél-daganatosok kiegészítő kezeléseként is javasolta a hagyományos gyógymódok mellett. Ez egy öt-hat éve tartó folyamat, s az eredmények elképesztőek, amit a külső szemlélő sem tulajdoníthat másnak, mert egyébként mindent ugyanúgy csináltak, mint hasonló problémákkal küzdő társaik. A Chron betegek kb. 70%-a tapasztalt jelentős javulást az évek során, a többieknél nem történt érdemi változás. S egy másik tény: a rákkal küzdő betegek közül még mindenki él! Persze, mint hangsúlyozza, azt nem tudjuk, hogy ez akkor is így lenne-e, ha nem szednék az algát. De attól még mindez igaz…

Eltüsszentett szénanátha
Mint ahogy a keresztfia esete is, aki olyan mértékű szénanáthában szenvedett a parlagfű időszakban, hogy gyakorlatilag egyetlen nagy tüsszentés volt az élete nyártól ősz közepéig. Látványos a javulás: ugyan nem állítja, hogy néha egy-egy prüszkölés nem emlékezeti a régi, algaszedés előtti időkre, de az inkább csak jelzésszerű a rettenetes életminőséget produkáló állapothoz képest, amin a gyógyszerek nem igazán tudtak javítani.

Allergiánál nagyon hatékony lehet
Dr. Nagy Ákos hangsúlyozza: megfigyelései szerint az allergiánál minden esetben észlelhető volt a javulás, noha ez nem minden betegségcsoportra mondható el. Igaz, rosszabb sem lett a szedésével senkinek az állapota. Mint fogalmaz: algával nem lehet ártani senkinek, a kérdés csak az, hogy használ-e, s még inkább, hogy milyen mértékben.

Mértékkel, de bátran
S ha már a mértéknél tartunk, vegyük át a szót dr. Nagy Ákostól: megelőzésnél elégséges napi 3-4 kapszula, problémás esetekben ezt fel lehet vinni 6-8-ra (kanálban számolva a por esetén, nagyjából 1 és 2). Igaz túladagolni sem nagyon lehet… De még jobb, ha mindezt kiegészítjük a rendszeres testmozgással, változatos étrenddel, azaz a helyes életmóddal, hangsúlyozza újra a főorvos, s azt is: egészségi probléma esetén feltétlenül konzultáljunk szakemberrel.

Tökéletes gondolat és hozzáállás – tehetjük hozzá, átvéve a szót ismét a főorvostól. Mint maga az alga, s annak étrend-kiegészítő verziója is az lehet, a Biocom kínálatában szereplő Immun Supreme. Ugye, már nem is tűnik túlzónak a címben olvasható jelző…?

Ezeket olvastad már?