Kezdőoldal Ágak A rugalmasság, a változás természetes része a létünknek, avagy áttérés online munkára a Szabó-Gyarmati Csapatban

A rugalmasság, a változás természetes része a létünknek, avagy áttérés online munkára a Szabó-Gyarmati Csapatban

2020 márciusa mindenki számára emlékezetes marad. A koronavírus-járvány miatt Magyarországon egy ideje kijárási korlátozások léptek életbe. Ez minden ágazatra, köztük az értékesítésre, hálózatépítésre is hatással volt/van. Farkas Imre, a Szabó-Gyarmati Csapat (tágabban értelmezve a Tóth-Wolford-ág) krónikása arról ír, hogy a csapat életében az online munka szerepe milyen módon értékelődött fel.

A munka gyors átértelmezése

A csapat munkatársai vegyes módszerekkel dolgoztak korábban. Van, aki inkább a személyes, van, aki az online szervezést helyezte előtérbe. A korlátozások elrendelése után át kellett értelmeznünk a munkánkat, a személyes kapcsolatokat nem tudtuk ápolni tovább úgy, mint korábban – rendezvényeket, képzéseket, személyes találkozókat nem tudtunk szervezni. Gyors reagálásra volt szükség, át kellett gondolni a helyzetet és a legjobbat kihozni belőle.

Az online kapuk megnyitása

Több lehetőség volt az online kapuk megnyitására. Teszteléseket követően kiválasztottuk, melyik a legjobb a csapat számára, majd kidolgoztuk és elindítottuk az otthoni online kapcsolatépítési, kapcsolattartási, hálózatépítési tevékenységeinket. A döntés fő szempontja a résztvevők száma és a felület egyszerű kezelhetősége volt. Kisebb csapatok számára (max. 100 fő) a Zoom egy elég olcsó, megfizethető megoldás a webkonferenciák, életmód estek, szintenkénti képzések, munkatársi megbeszélések számára, hiszen a bejelentkezettek mindegyike hozzá tud szólni a témához.

A „Nyugi szoba” sokat adott a csapatnak

Mai napig a Zoom programot használja a csapat.


Az ágvezető páros: Tóth-Wolford Erika és Tóth Lali

Nagy élmény volt, mikor először indította el az úgynevezett „Nyugi szobát” a Zoomban Tóth-Wolford Erika és Tóth Lali, ahol a tanítás mellett kikapcsolódásra, csapatépítésre is volt lehetőség. Erikáék gyorsan belerázták a társaságot az online világba, sok-sok képzést tartottak és tartanak a mai napig is itt. Ők is a Skype-on kezdték, majd a Zoom-on folytatták. A programok használatának elsajátítása és elsajátíttatása után máris tanították a csapatnak, mit és hogyan tegyünk ahhoz, hogy a tanítás a lehető leggyorsabban és veszteségmentesen át tudjon menni.

Ahogy a Szabó-Gyarmati Csapat indult

Szabóné Gyarmati Tímea és Szabó Máté szintén egy rövid Skype-os kísérlet után március vége óta már csak a Zoom programot használja többféle képzésre, megbeszélésre. Gondolok itt például Instal képzésre, illetve HV és munkatársi megbeszélésekre.

Szabóné Gyarmati Tímea és Szabó Máté

Önállóan dolgoznak online is

Több hálózatvezető már önállóan is végzi az oktatást saját csapatának:

  • Fekete Erika,
  • Várszeginé Pálfy Marianna,
  • a Pongrácz Melinda – Szik Roland páros
  • és az F-S Team (Farkas-Schöffer Diána és Farkas Imre). Nemcsak csapatrészenként, hanem összevontan is mennek a képzések Timi és Máté vezetésével.

Sok mindenre használható a virtuális világ

Színes a palettája az online képzéseknek, megbeszéléseknek. Ezeknek a fő témáit a vezetők mindig az aktuális helyzethez igazodva alakítják. Munkatársi és hálózatvezetői megbeszélés, kezdők (1-4. szint) és haladók (5-7. szint) oktatása történt. Tanultunk, tanítottuk egymást – a csapat erejét használtuk a megújult módszerek mihamarabbi elsajátításában. Nagyon sokat adott mindenkinek, amikor tájékoztatási technikákról ötleteltünk közösen. De volt a jutalékszámítással, az új munkatárs indításával, pozíció átírással, illetve a nyári versennyel kapcsolatos információ átadás is.


Gyermekek mellett is tökéletesen alkalmazható módszer

A bezártság leküzdésére, hangulatunk, teljesítményünk feldobására pedig kötetlen megbeszélések, dumcsizások is voltak az elmúlt hónapokban. A Szabó-Gyarmati Csapat sajátossága, hogy nagy része kisgyerekes. Ezért különösen fontos megemlíteni, hogy az online képzések a pici gyerekek mellett is sikeresen működnek még úgy is, hogy a gyerekek otthon vannak. A szülők az online rendezvény alatt külön-külön vannak az oktatáson, illetve a gyerekekkel. Míg az egyik figyel, jegyzetel otthon számítógépről, addig a másik fél, ha tudja, mobiltelefonról követi az eseményeket fülhallgatón keresztül.

Így ők is részt tudnak venni

Nagy előnye az említett programoknak, hogy adott esetben kikapcsolható a kamera és a mikrofon, így a gyerekek nyugodtan „tombolhatnak” az oktatáson részt vevő fél mellett úgy, hogy az előadót egy pillanatra sem zavarja a gyerekek okozta hangzavar. Erre legjobb példa vezetőinké, hiszen sohasem volt kifogás a két gyerek, legtöbbször mindketten ott tudtak lenni a képzéseken és tökéletesen irányították is azokat. Olyan munkatársak is részt tudnak így folyamatosan venni, akik eddig ezt nem tudták megoldani a távolság, illetve a nagyon pici gyermekük miatt.

Kis Andrea, Hollandia

Uzonyi Bogi, Debrecen


Egy poszt összeállítása sokszor 1,5 óra volt – 2,5 éve…
Fekete Erika technikai tudása két és fél éve onnan indult, hogy másfél óra volt sokszor egy facebook poszt összeállítása. Most meg már önállóan tartja zoomban a munkatársi megbeszéléseit!

Fekete Erika

Várszeginé Pálfy Marianna

– Az én csapatom szinte minden Zoom programon részt vesz, amióta elkezdődött az online programsorozat. Havi 1 alkalommal tartok munkatársi megbeszélést aktuális kérdésekről és egyszer Instal képzést, mindig változó témában. Májustól tervezem havi 3-4 alkalomra növelni ezt, mert van rá igény. Figyelnem kell arra is, hogy vannak, akik még dolgoznak műszakban. Csináltam a csapatnak egy hangüzenetes chatet, amiből folyamatosan választ kapnak a kérdéseikre, itt minden témát komplexen megtalálnak. Messenger felületen vannak a programok, de jövő májustól indul a Zoom. Itt lesznek Fogyiklubok tagoknak, munkatársi megbeszélések, „nyugi szobák”. A munkatársaim is tarthatnak itt saját programokat, hogy kellőképpen kihasználjuk a felületet. A csapatomban erre nagy az érdeklődés és az igény – mesél a részletekről Erika.

A V-P-M csapat átállása

Várszeginé Pálfi Marianna számára nem volt egyszerű feladat a többségében személyes munka után átváltani az online dolgokra. Nemcsak neki kellett rugalmasan változtatni, hanem csapatát is meg kellett tanítania az online életre, mivel annak nagy része szintén személyes szervezéssel működött korábban. Bizony, tényleg nem kis feladat volt.

– A kezdő munkatársakkal napi rendszerességgel beszélek, 2-3 hetente nekik instalt is tartok! A hálózatvezetőkkel heti rendszerességgel átbeszéljük a változásokat, technikákat az új, online helyzetre tekintettel pláne. A Nagycsapat (Tóth-Wolford Team, illetve Szabó-Gyarmati Team) online oktatásain részt veszünk a munkatársakkal. Hálásak vagyunk Timinek és Máténak, mert rögtön váltani tudtak és azt egyből tovább is vittem saját csapatomba. A Zoom szobának nagyon sok hozadéka van. Halljuk és látjuk is egymást, így érezzük egymás energiáját. Elég gyors váltásra volt szükségünk, nekem a csoportbővítés volt kihívás. Én személyesen építettem a csapatomat, most be kellett iktatni az online technikai lehetőségeket is. A csapatban legtöbben gyorsan váltani tudtak és az áprilist is szuperül zártuk. A HV-k is zoomon keresztül tartják a munkatársi megbeszéléseket. Minden másolódik, a legjobb helyen vagyunk! Hajrá nyári verseny! – lelkesedik Marianna.

Pongrácz-Szik csapat is rugalmasan alkalmazkodott a „Maradj otthon fesztiválhoz”

Pongrácz Melinda és párja, Szik Roland nem igazán tudták, hogyan tovább. Lássuk, miképp ugrották meg ezt a lépcsőfokot, Melinda beszélt az új helyzetről:

Pongrácz Melinda és párja, Szik Roland

– Amikor elkezdődött ez a „Maradj otthon fesztivál”, már tudtuk, hogy minden másképp lesz ezután. Ugyan a világ körülöttünk lelassult, de a biocomosok mindennapjai nem lassulhatnak le. Nekem személy szerint elképzelésem sem volt, hogy fog ez a jól működő Biocom rendszer tovább működni. Rengeteg rendezvény volt előttünk, amikről tudtuk, hogy nem lesz megtartva, de hála Farkas Iminek és Szabó Máténak, hogy rátaláltak és tesztelték pár napig a Zoom alkalmazást. Mi is elkezdtük használni, éltünk az online adta lehetőségekkel és magunk is számtalan munkatársi megbeszélést tartottunk, valamint Instal képzést az induló munkatársainknak. A mögöttünk álló online időszak ugyan úgy lehetőséget adott tanulásra, érdeklődőinket költségmentes rendezvényre hívhattuk, munkatársaink elindítását segítették! Kihasználtuk a „Maradj otthon fesztivál” adta lehetőségeket, így többen bekapcsolódhattak a nagyobb webkonferenciákra, illetve Startképzésre.

Az F-S Team is könnyedén változtatott

Az F-S Team könnyen tudott alkalmazkodni a helyzethez, ráadásul soha se látott magaslatokba emelkedett az online időszakban. Következzenek a mi (Farkas-Schöffer Diána és Farkas Imre) tapasztalataink.

F-S Team

Mátéval a csapat számára legmegfelelőbb program tesztelését és kiválasztását követően már csapatukban önállóan szervezik képzéseiket. Munkatársi megbeszélés (hetente), szintenkénti Instal és egyéb képzések (igény esetén kb. havi 2x), munkatársi csapatépítő. Májusban saját Online Életmód Estet is szerveznek.

F-S Team első online alap Instal

Tökéletes, hatékonyak az online megoldások
A különleges helyzetből és a változásokra történő gyors reagálásból sokat tanultunk. Számos tapasztalatot további munkánkba is be fogunk építeni. Olyan munkatársaknak, akik messze vannak tőlünk, akár külföldön, akár országon belül, a kapcsolattartást könnyebbé teszi az online felület. Így ők se maradnak ki a közös képzésekből, élményekből. Az online megoldások tökéletesen alkalmasak mindenre, sok személyes fórumot ki tudunk váltani vele, így időt és energiát tudunk megspórolni, hatékonyabbak és nem kevéssé költséghatékonyabbak lehetünk, ami biztos vagyok benne, nagyban meg fog látszódni a teljesítményeken.

A változások korába léptünk, ahol az online eszközök használatával ismét felvirágoztatunk mindent és mindenkit!

Ezeket olvastad már?