Krill Olaj – az új generáció

957_largeNemrégiben jelent meg a Biocom palettáján a Krill Olaj. Az Omega-3 zsírsavak új generációjaként emlegetett készítmény biztató jövő előtt áll. A várakozásokat csak megerősítette dr. Deák Sándor előadása az egyik rendezvényen, aminek hanganyaga már elérhető a hálózatvezetőkön keresztül. Az alábbiakban egy termékektől függetlne oldal részletes leírását közöljük a csodálatosnak ígérkező Krill olaj kapcsán, mely elegendő támpont lehet, ha még bővebb információkat szeretnénk a termék kapcsán. S még valami: a Biocom termékének ára is egyedülállóan jó, nem csak a minősége, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 60 darabos, s egyenként 500 mg-os a kiszerelés. Kellemes olvasást kívánunk!

FORRÁS: http://www.mimirejo.info

Az Omega-3 zsírsav hiánya még a rostszegény étrendnél is nagyobb problémát jelent és fő oka a fejlett világban kialakult és rohamosan terjedő civilizációs ártalmaknak. A halolajból kinyert Omega-3 zsírsavak nemcsak ezért a legfelkapottabb és leggyakrabban eladott étrend­kiegészítők szerte a világban: fontos a sokoldalú terápiás és számos egészségügyi kockázatot kivédő hatásuk.
És már megjelent az Omega-3 zsírsavak új generációja, a Krill-olaj, ami minden várakozást felülmúl. Az alább ismertetett tanulmányokat a „Neptune Krill-olaj”-jal végezték;  az összehasonlító vizsgálatok során a Krill-olaj fölényesen legyőzte a klasszikus halolajat és a jövőben ki is fogja váltani. Emellett a krill-olaj olyan különleges tulajdonságokkal bír, amelyek terápiás alkalmazását sokkal szélesebb körben teszik lehetővé.
A „Krill” egy norvég szó és annyit jelent:  bálnaeledel. A krill kis rákocskákat takar, amelyek hatalmas rajokban fordulnak elő, elsősorban az Antarktiszon. Ők állnak az élelemlánc legelején, kizárólag növényi planktonokkal táplálkoznak és ezért mentesek mindenféle nehézfémtől és műtrágyától, szemben a legtöbb halfajtával. Környezetvédők figyelmébe:  a Krill-olaj előállításához csak elenyésző mennyiségű krillrákocskát halásznak le. Veszélyt az jelent, ha a krill-populációt haltakarmányként takarítják be, nagystílűen, például lazacnevelő farmok részére, ahol azután halolajat állítanak elő. Ugyanolyan, mint a gabonával:  ha teheneket etetünk vele, sokkal kevesebb ember lakhat jól, mintha mind gabonát enne.

Nincs böfögés, könnyen emészthető

A Krill-olaj könnyebben bevehető, mint a halolaj. Ideális esetben a kapszulákat a reggelivel együtt kell bevenni, de más halolajjal ellentétben annak sincs akadálya, hogy ezt napközben bármikor megtegyük. Ugyanis nem kell félni olyan kellemetlen mellékhatásoktól, mint például a felböfögés. Míg a halolajakban lévő Omega-3 zsírsavak Tryglycerid formájában fordulnak elő, addig a Krill-olajban Phospholipid formájában (Lecithin-alkotóelemként) találhatóak, ami az emberi sejtmembránnak is alkotóeleme és így sokkal könnyebben felszívódnak, mint a halolaj Tryglyceridjei. A Krill-olaj még az epe stagnálása esetén is könnyen emészthető, útja a gyomor-bél-traktuson keresztül lényegesen könnyebb és különösen jól hasznosul. Ezzel egy lényeges minőségi szempontot is megneveztünk, ami a Krill-olajat nemcsak a halolajak, de a növényi Omega-3 forrásként szolgáló lenolaj, repceolaj, kenderolaj vagy akár a dióolaj fölé pozicionálja. Ez utóbbiak egészségügyi értéke vitán felül áll ugyan, de a feldolgozásukhoz szervezetünknek epesavra van szüksége és ezzel együtt si csak nagyon kis százalékban alakulnak át az igazán értékes hatóanyagokká.
Tekintettel napjaink nagyszámú, legyengült emésztésű emberére ma a Krill-olaj a legbiztosabb Omega-3 forrás. Valószínűleg a könnyebb felszívódásnak tudható be, hogy a Krill-olaj minden összehasonlító vizsgálatból győztesként került ki.

Egyedülálló antioxidáns

Számos kiváló tulajdonságát a Krill-olaj hatalmas antioxidáns kapacitásának köszönheti. A Krill-olajban található Astaxanthin-alapú antioxidánsok, a kismennyiségben előforduló A- és E-vitaminok, valamint a ritka Flavonoidok egyedülálló kombinációja együttes antioxidáns értéke 378 umole/g, ami szinte hihetetlen. Összehasonlításképp:  az A- és E-vitamin értéke 1,25,  Lutein és a halolaj értéke 8, a Q10 koenzimé 11, a Lycopiné 58. Így a Krill-olaj rendkívül stabil és jól véd a ráncosodástól, ami további előnye a halolajjal, lenolajjal vagy a többi Omega-3 forrással szemben, amelyek oxidálódnak és utána egészségkárosítóvá válhatnak.
A Krill-olaj antioxidativ hatása sokféleképp szolgálja szervezetünket. Az antioxidánsok az Omega-3 zsírsavakkal együtt beépülnek minden egyes új sejt zsírban oldódó sejtmembránjába (másodpercenként 10 millió új sejt keletkezik) és védenek a szabad gyökök támadásaitól, amelyek az idő előtti sejthalált  – és ezáltal bizonyos sejtfunkciók megszűnését vagy a sejtmag öröklődési információinak károsodását –  okozzák. A sejtmembrán Krill-olajnak köszönhető antioxidativ védelme tehát megnöveli a membrán stabilitását, ami nagyon fontos szabad gyökök aggresszív támadása esetén (napsugárzás, dohányzás, stressz, gyógyszerek, krónikus megbetegedések, amiket mindig nagymértékű gyökképzés kisér), rák megelőzéséhez, az öregedési folyamatok lassításához, az erek védelméhez, stb.

Fő alkalmazási területek:
 • koleszterin-, vérnyomás-, gyulladáscsökkentő
 • az agy jelzőanyagainak serkentése depressziónál (alacsony Serotoninszint), szenvedélybetegségnél vagy hiperaktivitásnál (alacsony Dopaminszint), a kognitiv funkciók és a járás- és beszédközpontok javulása
 • elvonókúra (nikotin, drog)
 • reuma/arthritis
 • Hyperkoleszterin/Hyperlipoprotein-betegségek
 • érbetegség, arteriosklerosis, szélütés
 • szívinfarktus
 • diabetes
 • szívritmuszavarok
 • neurodermitis
 • allergiák
 • Collitis Ulcerosa, Morbus Crohn
 • migrének
 • PMS (praemenstruelles szindróma, hat mind a 10 szindrómára, tanulmányok bizonyítják)
 • rák, tumorképződés
 • psoriaris
 • Parkinson
 • Sklerosis multiplex
 • kényszeres asztma
 • depresszió
 • Karpalis alagútszindroma
 • makula degenerációja, szürke hályog
 • kisbabák látás- és kognitiv képessége
 
Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, gyulladásgátló

Az Omega-3 zsírsavaknak az emberi egészségben betöltött hatalmas jelentőségét csak akkor értjük meg igazán, ha ismerjük a „hamis zsírokkal” szembeni fellépésüket és az utóbbiak hatásait. Az állati zsírok Arachidon-savakat tartalmaznak, amelyekből a szervezet gyulladást és allergiát kiváltó anyagokat állít elő. Hatásukra a vérlemezek összetapadnak, ezáltal a vér besűrűsödik és a vérnyomás megnő.
Emellett néhány közkedvelt olajféle gazdag Omega-6 zsírsavban, ami nagy mennyiségben és az Omega-3 zsírsavakkal szembeni nagyobb arányában ugyancsak gyulladásokat serkent:  ilyen a bogáncs-, kukoricacsíra-, napraforgó- és sütőolajak. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsav egészséges aránya 5:1;  az utóbbi olajfélék esetében ez az arány a rendkívül egészségtelen 8:1 és 20:1 között mozog.
Az Omega-3 zsírsavak elsősorban zsíros tengeri halakban fordulnak elő, mint pld. makréla, tonhal, szardínia, hering és lazac. A hazai vízekben honos pontyban és pisztrángban, illetve a soványhúsú édesvízi halakban lényegesen kevesebb az Omega-3 zsírsav. A növényi eredetű olajok közül a len-, kender-, repce és dióolaj tekinthető jó Omega-3 zsírsav forrásnak. Az olivaolajat is egészségesnek tartják, de ez inkább Omega-9 forrás. A legrosszabb kombináció sok állati zsírból és Omega-6-ban gazdag olajból áll, teljes mértékben mellőzve a halakat és a növényi eredetű Omega-3 zsírsav forrásokat. De sajnos épp ez a  mindennapi gyakorlat. Meglepő ezek után, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések az elsőszámú elhalálozási okok és hogy széles körben hódít a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, az izületi gyulladás, a trombózis és allergia?
A Krill-olajból nyert Omega-3 zsírsavak képesek gyorsan helyreállítani az egyensúlyt. Az Omega-3 zsírsavak megakadályozzák a vérlemezek összetapadását, ezzel a vér nem sűrűsödik be és csökken a trombózis veszélye, a vérnyomás pedig csökken. Ezen túl javítják a zsíranyag­cserét (csökkentik a Tryglycerid-, LDL-, és VDL-szintet), így védve az szívet és az ereket. Akadályozzák a gyulladásos és allergiás folyamatok kifejledősét. A sejtek, de különösen az idegsejtek ideális „építőelemet” kapnak a sejtmembránokhoz. A sejtanyagcserét így az alapoknál lehet javítani. A Krill-olajból származó védőhatású és rugalmas Omega-3 zsírsavak így éppen a degenerativ megbetegedések okozta károsodások esetén kapnak óriási szerepet, és rendkívül hasznosnak bizonyulnak olyan betegségeknél, mint a reuma, arthritis, neurodermi­tis, allergiák, orbus Crohn, pikkelysömör, rák, Sklerosis multiplex és más autoimmun betegségek. De még a sportolók is, akik rengeteg fehérjét fogyasztanak, az Krill-olaj segítségével sokkal könnyebben beállíthatják az egészséges Omega-6 : Omega-3 zsírsav arányt, mint az halolajjal lehetséges lenne.
A Krill-olajnak, mint koleszterincsökkentőnek, van egy másik titka is. A koleszterin a szervezet saját szabad-gyök-csapdája, amit a testünk akkor termel nagy mennyiségben, ha nem áll rendelkezésére más antioxidáns. A koleszterin azonban csak akkor káros az erekre nézve, ha oxidálódik. A Krill-olaj egyrészt mint rendkívül hatásos antioxidáns, másrészt mint az értékes Omega-3 zsírsavak forrása többszörösen is hozzájárul a szív és véredények védelméhez.
A terápiával kapcsolatban megjegyzendő:  a Krill-olajban található Astaxanthin nemcsak egy rendkívül erős antioxidáns, de gátolja krónikus gyulladások kialakulását az egész testben (bél­rendszerben, izületekben, stb.).  Ellentétben a többi antioxidánssal, ez képes egész az agyig eljutni és behatolni a szemekbe is. Ez pedig további terápiák előtt nyitja meg az utat. Az Astaxanthin nagyon véd a szabad gyökök okozta károsodásoktól a szemekben (makula degenerációja, szürke hályog), a bőrsejtekben (ultraibolya sugárzástól), a központi idegrendszerben, az erekben és minden egyes sejten belül. Segít abban, hogy minnél hosszabb ideig fiatalosan nézzünk ki. Az Astaxanthin bizonyítottan hatásos a Karpalis alagútszindróma, és a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél. Védi a gyomor nyálkahártyáját és javítja a termé­­kenységet (ügyeljünk az adagolásra:  1 kapszulában ¾ mg Astaxanthin van, a kívánt hatások eléréséhez a tanulmányok szerint napi 1 mg szükséges).
 
Javítja az agy jelzőanyagait, a serotonin-szintet és a kognitiv funkciókat

A brit Táplálkozástudományi Alapítvány (BNF) naponta 1.250 mg Omega-3 zsírsav fogyasztását javasolja, a vizsgálatok szerint mi mégis csak 170 mg-ot juttatunk be szerveze­tünkbe a normál étkezésekkel. Az agy Omega-3 zsírsavra támaszkodó anyagcseréjére mindez fatális hatással van:  az emberi agy zömmel Omega-3 zsírsavból, koleszterinből és vízből áll. A koleszterint mi magunk termeljük, de az Omega-3 zsírsav és a víz hiányát azonnal megérezzük. Például a hangulatunkon. Az idegesség, szeszélyesség, kedvtelenség és különösen a depresszió mind az Omega-3 zsírsav hiányának tipikus jele. Mert ettől szenved a serotoninszint is. Ha túl alacsony, hiányzik a boldogsághormon, ami szervezetünkben kémiai úton kiváltja boldogság és kiegyensúlyozottság érzetét. A csokoládé- és alkohol-éhség jellemzően a feszültség és kiegyensúlyozatlanság leküzdésére tett kisérlet, mert e két szerrel  – kerülő úton –  kiprovokálható a serotoninszint megemelkedése.
Az Omega-3 zsírsavak az agy „üzemanyagai”. A pozitiv hangulat mellett feltünően jobb a teljesítő- és koncentrációs képesség, a mozgás- és beszédközpont működése (még olyan génhibák esetén is, mint a Chorea Huntington), valamint az energiaszint az állandóan fáradtnak tűnő, kimerült embereknél is. Már háromnapnyi Krill-olaj fogyasztás után is érezhetően éberebbé, pozitiv gondolkodásúvá, koncentráltabbá válunk.
Bizonyos agyi zavarok és megbetegedések esetében a jelzőanyagok hiánya központi szerepet játszik, és ilyenkor a Krill-olaj bámulatos hatást tud kifejteni. Szenvedélybetegségnél, elvonókúránál, gyerekek hiperaktivitásánál és a Parkinson-kórnál a Dopamin-hiány dominál, míg a nikotinfüggőség és a serotonin-hiány ugyancsak összefügg.
Krill-olaj terápiás használata, előnyös kombinációk

Reuma/arthritis:  már a halolajjal végzett tanulmányok is nagyon jó eredményeket mutattak fel a gyulladások paramétereinek javulásában, beleértve egyes gyulladásos szövetreakciót elősegítő Leukotroinek számának csökkenésében, illetve az izületek mozgékonyságának javulásában, ami különösen reggelente szembeszökő. (Emellett javallott, különösen a Krill-olajjal kombinálva az MSM, Curcuma és a vulkáni ásvány.)  Már kis adagok (napi 1 kapszula) fogyasztása mellett is rövid időn belül jelentkeznek a pozitiv hatások a fájós izületekben:  csökken a fájdalo, a merevség és a funkciózavar.
Hyperkoleszterin/Hyperlipoprotein:  számos klasszikus koleszterincsökkentőről (Statinok) köztudott, hogy rákkeltő hatású és szívelégtelenséghez vezet (a szervezet saját Q10 koenzim termelésének gátlásával). Ezért kell alternatívákat keresni. A mér korábban említett okokból (koleszterincsökkentő, Tryglycerid-csökkentő) a Krill-olaj Omega-3 zsírsavjai sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos halolaj. Ráadásul védenek a koleszterin oxidációjától és ezáltal a véredények sérüléseitől. (Kiegészítőleg javallott:  Pálmaolaj-kapszula, Curcuma.)
Érbetegségek/Arteriosklerosis/Infarktus/Gutaütés/Restenosis-kockázat:  a Krill-olaj a legjobb megoldás a véredények és a szív elsődleges és másodlagos prophylaxisához. Számos kockázati tényezőt csökkent, mint azt a halolajról szóló tanulmányokból tudjuk. Például meggátolja a trombociták robbanásszerű elszaporodását és lecsökkenti a Tryglyceridszintet a szérumban, nőknél a menopauza után, koronális vénás bypass esetén csökkenti a restenosis-kockázatot (kiegészítőleg javallott:  Pálmaolaj-kapszula, Grapefruit-kivonat). Érbetegségek esetén, de megelőzésükben is nagyon fontos az antioxidánsokkal történő bőséges táplálás. Ez megakadályozza a koleszterin oxidációját, ami a probléma lényege. Mert nem önmagában a koleszterin, hanem annak oxidációja jelent veszélyt az erek számára. A Krill-olajban lévő Astaxanthin erre a célra kiváló, különösen hogy ráadásul eljut az agyig is (az agyi erekbe!). Kiemelendő az Astaxanthin gyulladásgátló hatása. A tudomány mai állása szerint az érbetegségek tulajdonképpen gyulladások. A C-reaktiv proteinnel (gyulladási paraméter) kapcsolatos tanulmányok bizonyítják a Krill-olaj gyulladásgátló hatását.
Cukorbetegség:  diabetes esetén különösen javallott a véredények védelme Krill-olajjal. Egy­részt a folyamatosan termelődő szabad gyökök miatt, másrészt gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Inzulinrezisztenciától, ami nagymennyiségű halolaj esetében (3 g felett) felléphet, a Krill-olaj esetében nem kell tartani.
Szívritmus:  a Krill-olaj javítja a szívritmus variabilitást és ezzel pozitivan hat a központi idegrendszerre is.
Neurodermitis/atopiás ekcéma:  itt is a Krill-olaj gyulladásgátló hatása kap főszerepet. (Kiegészítőleg javallott:  feltétlen ügyeljünk az élelmiszerintoleranciára és a zavartalan alvóhelyre, továbbá Lactobac, és gombás problémák esetén Grapefruit-kivonat.)
Allergiák:  a vizsgálati alanyok egyöntetűen beszámoltak az évszakokhoz köthető allergiás tünetek megszűnéséről, ami visszavezethető arra, hogy a Krill-olaj ellensúlyozza az étkekből felszedett, gyulladás- és allergiafokozó Arachidonsavakat (állati zsír, Omega-6). (Kiegészítőleg javallott:  MSM, Lactobac, Vulkáni ásvány)
Collitis Ulcerosa/Morbus Crohn:  a Krill-olaj gyulladásgátló hatását még fokozhatja az MSM, a laktózis-bacillusok segíthetik a bélflóra helyreállítását és erősítik az immunrendszert. A laktózis-bacillusok olyan emésztőenzimeket állítanak elő, mint a Proteasis, Lipase, Laktase. A szilicium pedig nagyszerű anyag a gyulladások visszaszorításához.
Migrén:  a páciensek a migrénrohamok gyakoriságának és intenzitásának a csökkenéséről számolnak be. (Kiegészítőleg javallott:  feszítő fejfájás esetén az MSM vált be, mivel lazítólag hat az izomzatra. Fejfájás májproblémákkal kombinálva:  kiegészítőleg Curcuma és Vulkáni ásvány javallott.)
PMS:  a Krill-olajjal végzett vizsgálatok tanusága szerint a PMS (praemenstruális szindróma) valamenni vállfajától szenvedő nők problémái, úgymint fájdalmak, súlygyarapodás, feszültségérzet, ődémák, bőrproblémák, de akár pszichikai gondok is jelentősen csökkentek. A javulás sokkal jelentősebb volt, mint hagyományos halolajak esetén. Minimális adagolás:  az első hónapban a dobozon feltüntetett mennyiség, utána a menstruáció előtt 5 napig, utána 2 napig.
Rák/tumorképződés:  a rákmegelőzés szempontjából a Krill-olaj kettős kockázatgyengítő hatása fontos: a szabad gyököké és az Arachidon-savé. A Krill-olajnak erős antioxidáns hatása van, ami megvédi a sejtmembránokat a szabad gyökök támadásaitól és így megelőzi a sejtmag esetleges károsodását és a rák kialakulását. Továbbá a Krill-olaj gyulladásgátlóként lép fel a táplálékban előforduló állati zsírok és Omega-6 zsírsavak gyulladásserkentő hatásával szemben. Szakemberek szerint az összes rákos megbetegedés harmada gyulladásra vezethető vissza. Azokban a közösségekben, ahol a táplálék nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, a rák gyakorisága elenyésző. Állatkisérletek alapján a Krill-olaj határozottan gátolta bőr-, mell-, hasnyálmirigy-, bél- és prostatarák kialakulását. Emellett gátolja a mell- és bélrák növekedését és áttételeződését. A bélrákprophylaxissal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a tumorgátló hatás az EPA-ból indul ki, míg a DHA hatása az Apoptosok gerjesztésében merül ki.  (Kiegészítőleg javallott:  Curcuma, Szilicium, Lactobac.)
Pikkelysömör:  az eszkimók körében a nagy mennyiségben fogyasztott Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a pikkelysömör ismeretlen betegség. A psoriasis által fertőzött bőrben az Arachidon-savak mennyisége a normál szint kb. 20-szorosa, tehát ez tekinthető az ismert bőr- és izületi gyulladások okozó anyagának. Halolaj segítségével a pikkelysömör kis vagy közepes mértékben visszaszorítható, csökkenthető a korpásodás, a bőr pirosodása és megvastagodása. Az izületi fájdalmak csökkenése is megfigyelhető. A Krill-olajjal folytatott vizsgálatok eredménye még nem végleges, de sokkal jobb hatás várható, mint a halolajjal.
Sklerosis multiplex:  a Krill-olaj használata kisérő terápiaként javallott a gyulladásos kockázatok csökkentése érdekében.
Parkinson:  ennél a betegségnél a Dopamin-hiány központi szerepet játszik;  a Krill-olaj alkalmas a Dopamin-szint megemelésére.
Erőltetett asztma:  határozott javulás figyelhető meg a Krill-olaj Omega-3 zsírsavjai miatt.
Újszülöttek látó- és kognitiv képességei:  Krill-olajból származó, megfelelő mennyiségű Omega-3 zsírsav bevitele létfontosságú a terhesség és szoptatás idején. Az Omega-3 hiánya rontja az újszülöttek látó- és kognitiv képességeit.
Makula degenerációja:  ez a szem fénykárosodásának következménye, ha a szemben lecsökken a védő pigmentek mennyisége. Mennél több a pigment, annál nagyobb a látásközpont védelme. A szervezetünk természetes úton is tud gondoskodni erről a védelemről a Luteinben gazdag zöldsaláták révén, amelyekből azonban sajnos nem fogyasztunk eleget. Az Astaxanthin is úgy hat, mint a fejessaláta Luteinje. Tudjuk, hogy ugyanúgy feldúsul a makulában és megvédi a szemet, mint azt az Illinoisi Egyetem állatkisérletei is meggyőzően bizonyították. Sőt, azt is bizonyították, hogy az Astaxnthin nem okoz kristályos lerakódásokat a szemben, ellentétben a Zeaxanthinnel.
Szürke hályog:  a szemlencse proteinrostjainak behálósodására vezethető vissza. Ezt a háló­képződést a magas vércukorszint (diabetes !) és a szabad gyökök okozzák. Az Astaxanthin azonban képes antioxidativ tulajdonságainak kifejtésére a szemben is és így pozitivan befolyásolja a szürke hályogot.
Depresszió/aggresszió:  a táplálékban előforduló Omega-3 zsírsavak alacsony koncentrációja nemcsak a kognitiv funkciók csökkenését vonja maga után, hanem nagyobb fokú depressziót és aggressziót ki kiválthat. Többek között a jó közérzetért felelős Dopamin és a Serotonin függ nagyban a zsírsavak összetételétől.
Mozgás- és beszédzavarok:  az agy Krill-olajjal történő jobb ellátása bizonyítottan a motorikus és beszédképességek javulását eredményezi. Ami feltünő:  még a Chorea Huntington (vitustánc) esetében is, az agysejtek pusztulását okozó génhibánál is a mozgás- és beszédképesség, illetve a hangulati állapot (depresszi/aggresszió) jelentős javulását figyelték meg.
Figyelmeztetés:  fokozott óvatosság kell tenger gyümölcseivel szembeni allergia esetén. A Krill-olaj fokozza a vérhigító szerek hatását (ajánlatos időnként ellenőrizni a Quick- és az INR-értéket, és az orvos javaslatára csökkenteni a vérhigítót).

——————————————————————————————————————–
A fentebb megjelent, termékekről szóló tapasztalatok magánvéleménynek minősülnek. Az anyagokat beküldők állításai saját tapasztalatokon alapulnak, az ő véleményüket tükrözik. A Biocom termékek nem minősülnek gyógyszernek, az étrend-kiegészítők fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Ezeket olvastad már?