Aranyat érő vezetői ismeretek – Maxwell után szabadon

maxwellNyugodtan folytassa az olvasást az is, aki még nem vezető, de szeretne azzá válni! Sokat segítethet benne a következő néhány alaptézis, egy csodálatos vezető személyiségén átszűrve, a cikk szerzőjének ezek hatására született további gondolataival. Az alábbiakat alapvetően ugyanis itt hallottuk, a Biocom képzéseken, ám az előadó, Lőrincz Marika több forrásból is táplálkozott, amikor felkészült a sokakat megérintő előadásaira. Részint egy tréningből, részint pedig egy könyvből. Az előadó és a szerző azonos: John C. Maxwell, akinek „Aranyat érő vezetői ismeretek” című kötete valóban aranyat ér. Feltéve, ha nem csak megfogadják, de meg is cselekszik az abban leírtakat… A következőkben csupán néhány, a Biocom üzletre is alkalmazható gondolatfoszlány kerül előtérbe Marika prezentációi alapján, aki Bryan Tracy után máris lelkes ajánlója lett ennek a kitűnő trénernek is. Akinek felkeltette az érdeklődését, vegye kezébe a kötetet. És lehetőleg fogadja meg az abban leírtakat, érdemes…

000000505Every Day!
Azaz: minden nap! Minden nap tegyél a céljaidért. Nem ismeretlen mondat ugye, a korábbi Biocom képzésekről…? Maxwell hozzáteszi: csak a fegyelmezett élet hozhat jó eredményt, olyat, amilyet vársz. Ő ebben (is) remek példát mutat: minden áldott nap olvas, ír, anyagot gyűjt és gondolkodik – azaz újabb lépéseket tesz a konkrét tervei megvalósulása felé. Szó szerint MINDEN nap. Te megteszed? Vagy azt mondod: ó, majd holnap bepótolom? Ma egyébként is szabadnapom van?

Mit erősítesz?
Persze az sem mindegy, hogy milyen terültre fókuszálsz. Mint Marika hangsúlyozta, Maxwell egyik alaptanítása, hogy az erősségeinket kell fejlesztenünk folyamatosan, miután megtaláltuk azokat. Ezzel ugyanis valóban a kiválóság felé indulunk el. Ha az ellenkezőjét csinálod, tehát a gyengéidet próbálod szintre hozni, fejleszteni, ezzel legfeljebb azt érheted el, hogy jobb esetben átlagos leszel valamiben. Azt pedig mikor fizették meg igazán? Gondold csak végig: mennyire örülne a párod egy olyan ajánlatnak, hogy egy átlagos étterembe viszed el, ahol átlagos ételeket átlagos kiszolgálással tesznek eléd? Ne átlagos legyél! Ehhez viszont folyamatosan fejlődni, tanulni kell.

Képezd magad!
S ha már itt tartunk, érdemes levonni néhány konkrét tanulságot a Biocomra vonatkozóan is. A mi üzletünkben a közös képzések jelentik a (személyiség)fejlődés alapjait, így érdemes ezen tartani a figyelmet. Nem csak azért, mert ezek nélkül még soha, senki nem lett tartósan sikeres, hanem azért is, mert a példád (képzésre járás, azok elsőbbsége) másolódik. Maxwell hozzáteszi: a tanulás egyik legjobb módja egyébként is az ismeretek ismétlése. S nem kell magyarázni talán azt sem, hogy fektess abba, aki számodra elvileg a legdrágább kellene, hogy legyen. Magadba… Gyorsan megtérül, mert amilyen ütemben Te fejlődsz minden szempontból, úgy erősödik és indul el felfelé a csapatod is. Nem mellesleg, ez egyfajta támogató környezetet is jelent számodra!

Zajforrások nélkül
Mert az ellenvetések jönnek majd. A külvilág ugyanis épp ezek ellenkezőjéről szól. Nincs más hátra: zárd ki a zajforrásokat! A Biocom képzésre rendszeresen járóknak ez a gondolat sem lehet ismeretlen. (Ld. Ferenczy László: dobd ki a tévékészüléket, a legnagyobb ellenségedet a lakásodból!) Ezek után pedig szándékosan, tudatosan cselekedj a céljaid mentén. Mert célok nélkül a kedv és igyekezet is hamar alábbhagy.

Élet-menedzsment
S ha már nem lesz „zajforrás”, ami leköti a figyelmedet, az időd is felszabadul. S azt messze nem mindegy, hogy kire és mire szánod. Itt jön az újabb fontos tanács: ne az idődet, hanem az életedet menedzseld! Vedd számba életed legfontosabb öt területét, s igyekezz egyensúlyban tartani azokat. Nem lesz meglepő a lista: munka, család, egészség, baráti kapcsolatok, lélek. Mármint a Tiéd! Mert ha csorbát szenved mindez, nagy lehet a baj…

Türelem!
S ha már lélek, jöjjön néhány „lelki tudnivaló”. Az első az engedelmeskedésről, s tulajdonképpen az empátiáról szól. Senki nem tud ugyanis a másik fejével gondolkodni, ha még nem volt követő. Ezt is meg kell tanulni, a vezetés felé vezető úton! S még egy fontos tanács: gyakorolj türelmet az emberekkel! Enélkül nem tudsz bánni majd velük. A türelem egyébként is fontos, fejlesztendő erény, mert az életben kevés értékes dolog jön gyorsan. Nem létezik azonnali kiválóság, azonnali érettség. Hozzá vagyunk szokva, hogy „azonnal megkapunk mindent”, mint a gyorsétteremben az instant kávét… De a vezetővé válás sem egy nap alatt történik, hanem egy folyamat, mint a felnőtté válás.

Saskeresés
A türelem persze nem azonos a babusgatással. Azt is fel kell tudni ismerni, hogy mindenkiből nem lehet vezetőt „nevelni”. Maxwell ezt így fogalmazza meg: a kacsa sosem lesz sas, s nem fog úgy tudni repülni.

Dicsérj!
Ám mielőtt ezt ítélkezésnek vennéd, pont fordítva! Kezeld értékesnek az embereket! Figyelj oda rájuk, a teljesítményükre, vedd észre az eredményeiket, s dicsérd őket lehetőleg azonnal, nagy nyilvánosság előtt. Ne feledd: a munkatársak nagy része nem a céget, hanem a szponzort hagyja el, mikor a leállás mellett dönt…

Lelkesedj!
Végül álljon itt még egy hasznos tétel: lelkesedj! A példád ragadós lesz, s egyre több lesz a követőd, aztán a vezetőd…

Még egy kis kedvcsináló
Ez csupán némi kedvcsináló volt tehát Marika útmutatásai alapján ahhoz, hogy kezünkbe vegyük a könyvet, mely egyébként gyakorlatokat és minden fejezethez egy „Gondolatok mentoroknak” részt is tartalmaz. A huszonhat fejezet ugyanis egy-egy aranyrög, melyeknek felkutatására indulsz vele. Csak ízelítőül:

–          A legjobb vezetők aktív hallgatók
–          A lényegre koncentrálj
–          A tapasztalat nem a legjobb tanítómester
–          Mindenért, amit elérsz, valamit fel kell adnod

Sikeres olvasást, befogadást, cselekvést – (még nagyobb) vezetővé válást kívánunk!

Ezeket olvastad már?