Új eredmények a D-vitamin jótékony hatásáról

Közismert, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, de a legújabb kutatási eredmények szerint számtalan más jótékony hatása is van: szépíti a bőrt, javítja a keringést és egyes anyagcsere-folyamatokat is pozitívan befolyásol.
A D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódásához és beépüléséhez szükséges, zsírban oldódó szteroid hormon, amely elengedhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez. Hiánya felborítja a szervezet kalcium- és foszforháztartását, és hosszú távon csontrendszeri rendellenességeket (pl. csontsűrűség-csökkenést, csontlágyulást vagy csontritkulást) okozhat.
A szakemberek azonban régóta feltételezik, hogy a D-vitamin fontossága túlmutat a csontfejlődésben betöltött szerepén, ezért nemrég klinikai tesztekkel is alátámasztott, átfogó vizsgálat keretében tanulmányozták a D-vitamin egyéb, nem csontrendszerre kifejtett hatásait. A vizsgálati eredmények tükrében az amerikai Endokrin Társaság állásfoglalást tett közzé.
Az  Endocrine Reviews című szaklap júniusi számában olvasható állásfoglalásból kiderül, hogy a D-vitamin alkalomszerű, szájon át történő adagolásával hatékonyan kezelhetők bizonyos bőrbetegségek – például a pikkelysömör -, bár a részletek (pl. adagolás) pontos meghatározásához további kutatásokra van szükség. Korábbi tanulmányokhoz hasonlóan az átfogó vizsgálat is összefüggésbe hozta a D-vitamin hiányát az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával, de ok-okozati viszonyt most sem sikerült megállapítani. Ezen túlmenően jelenleg folyik egy kutatás, amely azt vizsgálja, hogy a terhesség alatti D-vitamin- szedéssel megelőzhető-e a születendő gyermek 1-es típusú cukorbetegsége.
Az állásfoglalás arra is rávilágít, hogy a D-vitamin csökkentheti a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát. Bizonyos fokú védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen is, de erre vonatkozóan klinikai bizonyítékok nem állnak rendelkezésre. A pontos eredmények hiányában tehát egyelőre nem javasolt, hogy a szakorvosok D-vitamin pótlásával próbálják a keringési betegségek kockázatait csökkenteni.
A rendelkezésre álló adatok szerint tehát eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a D-vitamin széles spektrumú gyógyászati alkalmazásában, de a felhasználás és adagolás pontos részleteit még mindig homály fedi. Ahhoz, hogy a D-vitamin az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és bizonyos autoimmun betegségek ellen bevethető “csodafegyver” lehessen, még további, klinikailag is alátámasztott kutatások kellenek.

Forrás: www.origo.hu

Ezeket olvastad már?