Vírusok és baktériumok ellen: CPC-spray a Biocomban, a mindennapos szájhigiénia részeként!


A CPC-spray egy antivirális és antibakteriális hatású fertőtlenítő szájspray. Ez az egyértelmű felirat olvasható a Biocom legújabb termékének címkéjén. A most szinte minden másnál aktuálisabb készítmény hatóanyaga – a CPC, azaz cetilpiridinium-klorid – az Egyesült Államokból származik, s egy olyan, igazolt hatású fertőtlenítőszer, amely elpusztítja a szájba került kórokozókat. Kell-e mondani, hogy mekkora segítség lehet ez most, a vírusos időszakban? A webshop.okonet.hu oldalról rendelhető CPC-spray kapcsán a termékfejlesztő, dr. Simonyi Gábor főorvos közlése és hivatkozásai alapján teszünk közzé tájékoztató anyagot, konkrét források megjelölésével.

Vírusok, cseppfertőzéssel
A legtöbb légúti vírus cseppfertőzéssel terjed, aminek kapcsán két, szakértők által jegyzett írást érdemes röviden idézni. Mindkettő hivatkozása megtalálható a cikk végén, az egyik a magangyógyszereszek.hu, a másik a semmelweis.hu oldalról linkelve. (1. és 2. hivatkozás).

Légúti terjedés
Cseppfertőzés során az 1-1,5 méter távolságon belül levő emberek közötti köhögés, tüsszentés, beszélgetés során nagy cseppekkel (> 5 μm) átvihetők a különböző vírusos és bakteriális fertőzések (pl.: Staphylococcus auerus, Neisseria meningitidis, Influenza- és Adenovírusok, SARS-koronavírus). A légúti transzmisszió során a levegőben nagy távolságokra eljutó, 5 μm-nél kisebb cseppekkel terjednek a fertőzések (2. hivatkozás).

Felső légúti tünetek
A légúti vírusos betegségek jellegzetessége, hogy felső légúti tüneteket is okoznak. Egy kis esetszámú vizsgálat (3. hivatkozás) igazolta, hogy a SARS-CoV 2 vírus, amely a COVID19 betegséget okozza – hasonlóan a többi légúti vírushoz –, jelentős mennyiségben található a szájüregben is, amely a cseppfertőzés alapjául szolgál –, ahogy azt a nature.com oldalon olvashatjuk (3. hivatkozás).

A CPC szerepe
A CPS-spray a fertőtlenítő szerek csoportjába tartozó cetilpiridinium-kloridot tartalmaz. A CPS-spray általában a torokfájás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére alkalmazható készítmény. A CPC-spray ezt a fertőtlenítő hatóanyagot tartalmazza, amely csökkentheti a felső légúti vírusos fertőzések, pl. megfázás és influenza során kialakuló tüneteket.

Vizsgálat által igazolt hatóanyag
A CPC-spray cetilpiridinium-klorid hatóanyagával kapcsolatban több vizsgálat igazolta (4., 5. és 6. hivatkozás), hogy csökkenti a szájüregben a vírusok számát, ezért előnyös lehet ennek alkalmazása. Lásd tehát erről a biorwix.org és az onlinelibrary.wiley.com írásait.

Széles körűen használják
A cetilpiridinium-klorid széles körűen alkalmazott kozmetikai összetevő, amely jól ismert antibakteriális és antivirális hatásáról (7. hivatkozás). Egy laboratóriumi vizsgálat szerint (7. hivatkozás) a CPC technológia 99% feletti hatékonysággal csökkentette a vírusterhelést. Bővebb részletek az unilever.com cikkében.

Forrás és copyright by Unilever (7. hivatkozás)

Amerikából jön, egyedülálló Magyarországon
A CPC szájsprayban található cetilpiridinium-kloridot az Egyesült Államokban (USA) gyártották. A CPC spray egyedülálló abban a tekintetben, hogy a cetilpiridinium-klorid csak ebben a szájhigiénés termékben található meg spray kiszerelésben Magyarországon.

Fertőzésveszély esetén
Fontos még felhívni a figyelmet arra, hogy a szájüreg mindennapos ápolására készült a termék, és megelőzés céljából akár napi rendszerességgel használható (naponta 3×3-5 puff a szájba), de akkor kifejezetten érdemes alkalmazni, amennyiben valaki fertőzés veszélyének van kitéve. Az exkluzív készítmény a webshop.okonet.hu oldalról rendelhető.

Jó egészséget kívánunk hozzá!

(A következőkben a cikkben történt hivatkozások konkrét forrásainak megjelölését adjuk közre, ahonnan közvetlenül is elérhetők az állításokat alátámasztó anyagok.)

  1. http://www.magangyogyszereszek.hu/ax/axpid1.php?pid=1229
  2. https://semmelweis.hu/koronavirus/files/2020/03/Fertozesprevencio%CC%81o-HU.pdf
  3. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2196-x
  4. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.10.28.359257v1.full.pdf+html
  5. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.13.381079v2
  6. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmv.26514
  7. https://www.unilever.com/news/press-releases/2020/unilever-research-identifies-mouthwash-technology-with-potential-to-reduce-viral-load-of-sars-cov-2-virus-by-99-point-9-per-cent.html

Ezeket olvastad már?