A fák és az SCD AGRO – a gyümölcsösben is kitűnően teljesít a probiotikus készítmény


Az SCD AGRO készítményt többféle módon használhatjuk fák, gyümölcsfák esetében is. Elsősorban megelőzésre és a fák egészségének fenntartása érdekében, de ha már valami gond van, sok esetben akkor is sikeresen használhatjuk. Az alábbiakban a gyártó-beszállító, Greenman Kft. szakemberei tájékoztatnak a részletekről.

Öntözés

Legáltalánosabban öntözésben tudjuk felhasználni, ehhez 1-5 % arányú vízzel történő bekeverés ajánlott, minden alkalommal, amikor a fát amúgy is öntöznénk.

Lemosó permezetések és vegetációs idő alatti permetezések

Tavaszi és őszi lemosó permetezés esetén 10%-os hígítás ajánlott. A lemosó permetezésekkel a fás részeken, a kérgen, a kéreg alatt, a rügyek felületén megtapadt kórokozók és kártevők támadásait szoríthatjuk vissza. Így ezek fontos növényvédelmi munkák, hiszen ezzel a gyümölcsfáink egész éves egészségét is megalapozhatjuk.

A tavaszi lemosó kezelés elvégzésének ideje akkor van, amikor a nappali hőmérséklet már tartósan fagypont fölé emelkedik, de még rügyfakadás előtt. Az őszi lemosó permetezéseket pedig lombhullás idején célszerű elvégezni. A permetezéseket javasolt a hajnali vagy az esti órákban végezni, hiszen a napfény, az UV és a gyors száradás károsíthatják az SCD AGRO-ban található élő mikrobákat. Fontos, hogy a permetlé a fák minden egyes részére eljusson, beleértve a szár repedéseit és a fák csúcsi részét is. Ugyanez igaz a vegetációs időszak alatt elvégzett SCD AGRO-s levélkezelésekre, permetezésekre is.

A képen látható almafa a tavalyi évben borzasztó állapotban volt, a termett alma nagy része is beteg volt, szinte fogyasztásra sem alkalmas. Ősszel és tavasszal is kapott lemosó permetezést és az idei egészségi állapota kitűnő, betegségektől mentes:

SCD AGRO + mésztejes törzsfestés

Mésztejjel a fák törzsét azért ajánlott lefesteni, mert megvédi a fát a tavaszi fagytól és a kártevőket is elpusztítja. Hatása azon alapul, hogy a mésztejjel lekent törzs a fehér színe miatt megakadályozza, hogy a hirtelen jött tavaszi napsugarak idejekorán beindítsák a fejlődést, majd a visszatérő fagyok elpusztítsák azt.  Ezen kívül a rovarok és gombák sem viselik jól a kezelést, mivel nem tudnak áttelelni a törzsben, elpusztulnak a mészréteg alatt. A fa kérgét szintén sokszor károsító mohák sem bírják, és sebgyógyító hatásának köszönhetően az esetlegesen kialakult sérülések is védelmet kapnak. Ráadásként az esővel a talajba mosódó mész is jó hatással lesz a talajra, hiszen kompenzálja a lebomló avar és komposzt talajsavanyító hatását is. Ezekhez a pozitív hatásokhoz adhatjuk hozzá még az SCD AGRO hatásait is.

A mésztejbe az SCD AGRO-t is belekeverhetjük, minél nagyobb arányban, annál jobb, de fontos, hogy a sűrű állag megmaradjon, hiszen így tud legjobban megtapadni a törzsön. Mésztejet vehetünk készen is, de mi magunk is előállíthatjuk. Fontos, hogy csak annyit készítsünk el, amit aznap fel is használunk, hiszen a mész nem az élő mikrobák legjobb barátja. Használata során fontos a védőfelszerelés és védőszemüveg!

Az SCD AGRO-s mésztej felvitelét egészen az elágazásokig is elvégezhetjük, a legjobb több rétegben és közben hagyni megszáradni az egyes rétegeket, előtte azonban érdemes egy erős kefével átdörzsölni a kérget a mechanikai tisztítás miatt, így az SCD AGRO-s mésztej is mélyebbre tud hatolni a törzsben. Télen érdemes meszelni, de pl. a fotókon látható fák meszelését tavasszal végeztük. Az eső nagyon enyhén mossa csak le. A fák törzse és levelei is teljesen egészségesek, fényesek, simák.

Ezeket olvastad már?