Csíráztatástól a betakarításig – Boczkó Szilviáék harmadik éve végigagrózzák a teljes folyamatot – SCD verseny

Kezdő és hobbi kertészként az SCD Agro terméket immár harmadik éve használjuk, mivel nem volt kérdés, hogy a vegyszermentes háztartás mellett, csakis bio termésnövelő-szerrel tápláljuk növényeinket. A Biocom egyik legkiválóbb terméke az Agro, mivel ugyanúgy, mint sok más készítményt, ötletesen több dologra is lehet alkalmazni. Mivel minden éven önállóan termesztjük növényeinket, teljesen a csírázástól a termés betakarításáig, nem volt kérdés, hogy az idén benevezünk a versenyre és mindezt a folyamatot képekkel is dokumentáljuk.

  1. A palánták előkészítése

Mivel nincs fűtött fóliánk, tél végeztével a magokat bent a lakásban kezdjük csíráztatni. Naponta 1x lepermetezzük hígított Agro termékkel, ami azt jelenti, hogy 1,5 liter vízhez 1 kupak SCD Agro terméket keverünk. Megjegyezném, sohasem öntözzük meg, csakis permetezzük a palántákat a kezdetekkor. Idén rengetegen panaszkodtak, hogy nehezen kelt ki a paprika, nekünk ezzel nem volt gondunk, amint a kép is mutatja, elenyésző volt a veszteség.

  1. A palánták kiültetése

Tavasszal április környékén, amikor melegebbre fordul az idő, a palántákat kiültetjük a fóliába, ahol már szabadföldben fejlődhetnek tovább. Itt kétnaponta kapnak vizet, amiben heti 2 alkalommal Agro tápoldat is van. A növények szemlátomást erősek, gyorsabban fejlődnek és ellenálóbbak a betegségekkel szemben.

  1. A növények termésnövelése

Az Agro terméket természetesen nem csak a fóliában termesztett növények táplálására és védelmére használjuk, hanem rendszeresen alkalmazzuk a szabadföldi növények esetében is. A saláta, mangold és spenót idén bő termést hozott. Leveleik erősek, élénk színűek. A cherry paradicsom 50 cm hosszúra nőtt. A szedret idén újratelepítettük, ennek ellenére szintén bő termést hozott, köszönhető ez annak, hogy az újratelepítést követően 1 hónapon át kapott tápoldatot. A növények heti 1 alkalommal kaptak tápoldatos vizet, ami azt jelentette, hogy egy 15 literes öntözőkannába 2 kupak SCD Agro terméket hígítottunk.

  1. A növények védelme

A nyár beálltával nálunk is több növényen megjelentek a poloskák és a levéltetvek. Ezek ellen semmilyen esetben sem szoktunk vegyszeresen védekezni. Egy speciális oldattal poloskák ellen lepermetezzük, a levéltetvek esetében átmossuk növényeinket. Ez az oldat SCD Agroból és Ökonet szappanból áll. 1,5 literes permetező üvegbe 1 kupak SCD Agrot és 5 nyomás szappant teszünk. Ha kell, többször megismételjük a permetezést, de ha alaposak vagyunk, 1-2 alkalom tökéletesen elég a rovarok eltüntetésére. Krumplibogár ellen még nem használtuk, ezzel nincs tapasztalatunk.

 

  1. Virágok

Az SCD Agro terméket virágaink védelmére is heti rendszerességgel használjuk. Nem használunk külön tápoldatot az egyes virágokra, hanem heti 2 alkalommal Agro termékkel öntözzük. A leander évek óta pár szál tövet hajtott, idén viszont dús és erős lett. Itt szintén 15 literes kannába muskátli és leander esetében 2 kupak, a többi virág esetében 1 kupak SCD Agro terméket használunk.

  1. Komposztálás

A kertben felhalmozódott gyomot, dudvát mióta kertünk van saját készítésű komposztálóba helyezzük. A komposztot félévente átforgatjuk és ekkor átöntözzük rétegenként SCD Agro termékkel. 15 literes kannába 1 kupak Agro terméket teszünk. A növények pár héten belül komposztálódnak, pár hónapon belül, pedig akár virágföldként is felhasználhatjuk. Tavasszal a virágok és palánták ültetésénél rendszeresen belekeverjük a virág- illetve palántaföldbe.

Ezeket olvastad már?