Kezdőoldal Ágak Gondolkodj pozitívan a jövődről! Ez volt a szervezők üzenete a Ferenczy-, Vass-, Beta- és Gazdag ágak közös, októberi Startján

Gondolkodj pozitívan a jövődről! Ez volt a szervezők üzenete a Ferenczy-, Vass-, Beta- és Gazdag ágak közös, októberi Startján


Mérföldkő volt az október 6-i Startképzés a Pintér-Pámer Krisztina – Pintér István Arany Hálózatvezető házaspár életében, hiszen először kapták feladatul a 4 ág (Ferenczy-, Vass-, Beta- és Gazdag-ágak) közös Startképzésének megszervezését. Gruicsné Sümegi Évát is beavatták a szervezési munkába, amit ezúton is köszön szponzorainak, vezetőinek, hiszen ő is e csapat tagja. Mi pedig azt köszönjük neki, hogy elvállalta a krónikás szerepét, amit a hozzá (és egyáltalán: egy Ezüst Hálózatvezetőhöz!) méltó módon, alaposan elvégzett. Mondhatni, akik nem voltak ott, azok is jelenlévőnek érezhetik magukat az olvasása közben…

Háziasszony, egyhangú szavazással: Varga Edit
Talán sokan nem is gondolnák, milyen alapos előkészítést igényel egy ilyen feladat. De nézzük csak, hogyan zajlott ez az aranyban úszó, gyönyörű napfényes októberi ünnepi képzés? Háziasszonyunk, Varga Edit hálózatvezető is nagyon közel áll a szívemhez, hiszen csapatunk aktív, kedves, intelligens és mosolygós vezetője, akire egyhangúan szavaztunk, amikor a nap háziasszonyát kerestük.

Kíváncsivá tett a tömény ismeretanyag Pintér István előadásában
Edit felvezető szavai: Önzetlen, dinamikus, 67 ezer pontos csapat vezetője, párjával azt csinálják, amit tanítanak, ki más, mint felső vezetőnk: Pintér István Arany HV. Rutinos előadóként a cégbemutatás volt a feladata. Ebben a blokkban látjuk el információkkal azokat az új tagokat és érdeklődőket, akik még járatlanok a Biocom világában. De csak az előadás végéig járatlanok. A hangos visszajelzésekből lehetett arra következtetni, hogy ez a tömény ismeretanyag igencsak felkeltette az érdeklődésüket!

Pongráczék és a Biocomosított BKV
Őt követte a forgatókönyvben Pongráczné Nyirán Mariann és Pongrácz Sándor hálózatvezető házaspár. A TOP 10+3 termék bemutatása jutott nekik, melyet egy rendhagyó, pörgő, szinte színielőadás minőségű keretbe foglaltak. Nem csak a termékekről kaptunk információkat, hanem adagolásukról is. Alig győztük őket követni, sercegtek a tollak, kattogtak a fényképező alkalmatosságok. Sándortól megtudtuk, hogyan „biocomosította meg” a BKV-t!

Losonczi Boglárka: Biztonságban vagyunk
A következő előadó egy bájos hölgy volt, aki 21 éve használja a termékeket, azóta tag, (amit még mindig nem értek, mert egyszerűen képtelenség) természetgyógyász, 10 éve alkalmazza a biorezonanciát, segítő-gyógyító tudásának a teremben is sokan elégedett alanyai: Losonczi Boglárka hálózatvezető. Szó szerint ezeket jegyzeteltem az előadása alatt: „Magyar viszonylatban a legjobb termékcsalád, amit képviselünk, biztonságban érezhetjük magunkat.” Családként is, biocomosként egy nagy család tagja. Hogy mit jelent neki a Biocom? Neki mindent a Biocom jelent, de legfőképpen az egészséget! A gyermekei még soha nem kaptak gyógyszert, hiszen ők már ebbe az életformába születtek bele. (Mi, akik már jó pár előadást végighallgattunk, egyik ámulatból a másikba estünk!) Életkoronként szép ívet mutatott az előadás! Kérdések és válaszok zárták a blokkot.

Sinka Gyuláék trendvonala és tanítása
Szünet után egy csodálatos, jókedvű, mosolygós, életvidám, csupa szív házaspár volt a vendég előadó páros, akik 700 ezer pontos miskolci központú csapatot vezetnek. Pozíciójuk: Ezüst Hálózatigazgató, struktúrájukban 150 tag található 4000 pont felett! Sinka Gyula az elsők között emelte ki a képzések fontosságát, hiszen most is egy képzésen vagyunk. Csapatukban közelebb vitték a tagsághoz a képzést: Erdélyben, Gyöngyösön, Miskolcon már saját képzéseken vehetnek részt, akiknek a nagyobb távolság akadály. Mi a sikerük titka? Mi a siker? Van olyan? Létezik született vezető? Ezekre is választ kaptunk tőlük. Ma már 22 ezer fős hálózat van alattuk, ennyi ember, család értette meg az üzenetet. 2 éve 297 ezer pontjuk volt és 62 fős vezetői csapatuk, tavaly 517 ezer pontjuk és 98 vezetőjük, idén már 768 ezer pontjuk és több, mint 150 vezető munkatársuk! Micsoda trendvonal!

Gondolatébresztő gondolatok
S most jöjjön néhány gondolat, amit szívesen adok közre – tőlük, általuk:

 • Találd meg a hiányosságokat az emberek életében! Ha bíznak benned, akkor szárnyalni fogsz!
 • Ismerjük fel a belénk ivódott korlátokat és tudjunk azokon túllépni.
 • Az üzlet egyszerű: egy boltba járunk vásárolni!
 • Azon múlik a siker, hogy általam hányan használják a termékeket? Mert fogat mindenki mos…
 • Az aktív és a passzív jövedelem közti óriási különbség 10 %.
 • Az emberek 10 %-a, akik fel merik vállalni, hogy változtatnak az addigi szokásaikon.
 • Nem kell kitalálni új dolgokat, az a dolgunk, hogy használjuk a kitalált rendszert.
 • Kommunikáljunk minden lehetséges helyzetben, találkozzunk, barátkozzunk, hiszen minden egyes találkozásban benne van a sorsfordító lehetőség.
 • Legyen a napi rutinunk a nem mindig kényelmes szokásaink megváltoztatása: azok lesznek a sikerre vezető szokások.
 • Ha ugyanazt csinálod, amit eddig, akkor soha nem fogsz oda eljutni, ahova szeretnél…
 • A hálózatépítés egy szakma, meg kell tanulni!
 • A szponzorod mindig készséggel áll rendelkezésre.
 • A mi álmaink és céljaink a vezetőink jelene. Csináld, amit ők csináltak!
 • Te is képes vagy rá, ha tudod és teszed, amitől te is sikeressé válhatsz.

Sinka Tímea: A kulcs a kezedben van!

Sinka Tímea, a mosolypáros hölgy tagja vette át a mikrofont és szinte belekiabált, hogy ugrás fel! Torna! Volt ám ámulat, majd kacagás… Jó kis antré volt! Majd elővette komolyabbik mosolyát és már sorjáztak is az instrukciók:

 • A Biocom egy háromlábú székhez hasonlít: a termékek rendben vannak, a pénzvisszaosztó rendszer rendben van – TE vagy a harmadik láb. Te rendben vagy? Ha még nem, akkor dolgozz rajta! Itt minden segítséget megkapsz.
 • Tanulj, hogy taníthass! Ha megvan benned a kellő alázat és a tanulási vágy, akkor a Te sikered is garantált. Akiben nincs alázat, az elmúlik.
 • Konzultálj napi szinten a vezetőddel! Segíteni fog!
 • A sikernek nem titka, hanem ára van!
 • A képzés ereje: ha egy új ember ül melletted, az a világ legjobb Startképzése lesz. Próbáld ki! Te mit látsz egy új emberben? Terméket? Akkor miért várod el, hogy ő a rendszert akarja? Ha te csak a terméket mutatod meg, nem fogja érdekelni a rendszer.
 • Miért csinálod? Miért? Csinálod?
 • Látod, hogy 5 év múlva mit szeretnél elérni?
 • Soha ne felejtsd el, hogy honnan jöttél!
 • Ha azt akarod, hogy a munkatársaid elfogadjanak, tiszteljenek, te köszönj előre, mosolyogj, legyél kedves, azt fogod visszakapni.
 • Motiváció és inspiráció legyen az életedben.
 • Írd le a céljaidat, kérj és megadatik.
 • Fogadd el az emberek döntését, a nem az most nem.
 • Kezdj el megoldásokban gondolkodni, és változni fog a baráti köröd, lemaradnak a nyafogók.
 • Soha ne tarts vissza pontot, különben nem fog áramlani.
 • Legyél büszke Biocomos, lássák rajtad az emberek!
 • Tervezz, tanulj meg megoldásokban gondolkodni és folyamatosan konzultálj a vezetőiddel és a munkatársaiddal, ne várd, hogy ők keressenek.
 • A kulcs mindig a te kezedben van, a feltételek mindenkinek egyformán adottak.

Igen, a kulcs… akár az előadásának címe is lehetett volna. Olyan döbbent csend lett, hogy még tapsolni is elfelejtettünk, de aztán kitört és szűnni nem akart. Fantasztikus emberek, én azt éreztem végig az előadásuk alatt, hogy ilyen szeretnék lenni! Olyan egyszerűnek tűnik, nekik olyan könnyű…


TOP 3 a Vass-ágban

…és a hangulatot lehetett még fokozni, érkezett a Vass-ág vándorserlege!

A 3. és 2. helyezettnek gratulálunk a távolból és Hellinger Magdinak közelről is!

Top 3:

 1. Czékus Mónika 2197 pontérték fejlődés.
 2. Fazekas Gizella 3113 PÉ fejlődés.
 3. Hellinger Magdolna Ezüst HV 3248 pontértékkel nyerte meg a vándorserleget.

Hatalmas szeretettel gratulálok ehhez a teljesítményhez a többieknek is, de Magdira kiváltképp büszke vagyok, hiszen a közvetlen munkatársam!

Terméktapasztalatok blokk

Eberhardt Hajni remek családanya, kiváló előadó, nagyszerű Ember, dietetikus, ezüst hálózatvezető. 2010 október 26. óta tagja a rendszernek. Számára a legértékesebb információkat a képzéseken mindig a „Tapasztalatok” blokkban hallotta, így is sokat lehet tanulni, bátrabban használjuk a termékeket, ha egymástól halljuk ezeket a tapasztalatokat. Ezért örömmel fogadta a felkérést, hogy ezt a blokkot ő állítsa össze.

 • Bihari Irén saját magának keresett megoldást, mégis unokáit tudta elsőként segíteni, rengeteg problémára egyszerű megoldásokkal: C-vitaminnal, gyerekvitaminnal, Magne C+B6-tal.
 • Gazdag Mónika 3 gyermekes édesanya. 30 kilót szeretett volna fogyni, decemberben kezdte a Reg-Enor kúrát, 28 kilót fogyott 3 hónap alatt, ezzel megnyerte a III. Reg-Enor versenyt.
 • Mónika lánya, Jázmin: a Mirtill vált be a pattanásos homlokára, 2-3 hét alatt elmúltak, a sampont is elkezdte használni, a frufruja hosszúra nőtt, eltűnt a korpa, dúsabb, erősebb a haja, nem töredezik, Immun Supreme segített refluxra. 5-6 kiló lement a betegségével, most szeretné visszaszedni, mert nem volt a célja a fogyás.
 • Buzás Bálint problémájára az alga és a vegyszermentes háztartás volt a megoldás, munkahelyéről is kitiltották a hypót, egy 3 gyerekes anyuka ismerősének is Hajni segített, neki a D-vitamin, szintén az alga és egy szigorú diéta 3 hónap alatt visszafordította a negatív folyamatokat.
 • Gruicsné Sümegi Éva. A Reg-Enor után az Olajfalevél-kivonat volt az, ami bizonyított a családban, vejem évek óta súlyos allergiával küzdött, de most már nincs gyógyszer. Van viszont egy döntés: minden „szezon” kezdetén automatikusan elkezdi szedni az olajfát… S ha valaki eltüsszenti magát, a család kórusban mondja: Olajfaaaa…

Személyre szabható segítség van a kezünkben! Használjuk őket bátran!


Kitűzőt kapott Richárd és Bianka

A nap egyik csúcspontja mindig a kitűzős hálózatvezetők elismerése. Egy energikus, csinos felvidéki fiatal pár férfi tagjának öltönyére került a csillogó kitűző. Nagy Richárd és Herczeg Bianka első lépésben a céljaikat tűzték ki, utána kezdődött a munka és lám, meg lehet csinálni! Pálfi Kati, szponzoruk szavai: „Nagy szívetek van, felső polcra helyeztétek a Biocomot, szeretek veletek dolgozni, imádom a hozzáállásotokat, köszönöm, hogy a csapatukba tartoztok!” Kis Gergely ezt tette hozzá: „Az első állomás a HV szint, innen indul a buli, és azt kívánom, hogy minél több embernek tűzzétek fel a jelvényt!”

Pintér István a jutalékokról

A következő pár perc arról szólt, hogy milyen anyagi elismerést jelent eljutni a hálózatvezető szintig és milyen jövedelem vár ránk azután, miután elértük és vállalkozókká váltunk. Pintér István természetesen a pénzről beszélt. Részletesen hallhattuk az egyes szintek elérése utáni jutalékokat a vezetői szintekig. Egy átlag hálózatvezető 185.000 Ft-ot kap havonta, ami éves szinten 2.220.000 Ft-ot jelent. És ez csak a kezdet! Ez a munka főállás mellett is végezhető, nagyon sok példát látunk erre. Ahogyan arra is, hogy ahogy kúsznak egyre feljebb a jutalékok, úgy egyre többen döntenek úgy, ezt a munkát főállásban végzik, teljes szabadságban, főnök és kötött munkaidő nélkül. Példákat láthattunk kecsegtető magasabb vezetői szintekről és juttatásokról is, hiszen itt a Biocomban bárki bármilyen szintre képes eljutni, ha elhiszi magáról! Természetesen a szponzor és a képzések mindenben segítenek.


Hogyan, miért…?

A hitetlenségből indulva itt állni nekem is nagy megtiszteltetés. Kiegészíteném a címet „Miért – hogyan – miért?”-re, hiszen mindannyiunknak megvan a válasza arra, miért kezdtünk el egy kúrát, miért gondoltuk azt, hogy itt megoldást találunk majd eddig megoldhatatlannak tűnő bajainkra. Ezekből a most következő kis történetekből betekintést kaphatunk új és nem annyira új tagjaink „hogyanmiértjébe”.

 • Jurák Magdolna, Beta Tünde szponzoráltja. Szeret utazni, 25 éves kereskedelmi múlttal fontos volt, hogy nyugdíj mellett olyan munkát találjon, ahol napi 2-3 órai munkával meg tudja teremteni magának az utazások költségét. 2019 május 2. óta tag. Fogyókúra programmal indított, el is érte a 6 kilós célt. Online dolgozik, egyre sikeresebben, már 5-ös szinten van. 73 fős a csapata, nagyon hálás a szponzorának a sok segítségért. Jelmondata: Nyugdíj után is van élet!
 • Kiss Sanyi, Ezüst HV. 75 éves, 2000-ben regisztrált, a q10-el szerzett kiváló tapasztalatokkal startolt. 12 alkalmazottas cukrászüzeme volt, szüksége is volt rá, hogy karban tartsa magát, 18 éve szedi a „Kovács Zoltán bogyóit” (Viccesen rákérdezett tőle a cégvezető, hálózatalapító Kovács Zoltán egy bálban, hogy „honnan ez az energia”?) Egy családi programról hazafelé tartva megkérdezte a felesége, hogy emlékszik-e arra a Vass Oszkár nevű erdélyi kissrácra? Már 230 ezer forintot keres! Július végén fogadást kötött a nejével, hogy ha hoz 150 ezer forintot a Biocommal, akkor eladja a cukrászdát. Karácsonyra megvolt nem 150, hanem 250 ezer forint jutalék. Sándor a szavát betartva 2006-ban bezárta a cukrászüzemet, elege lett abból, hogy 16 évig nem volt szabadságon, napi 14-16 óra munka mellett. 3 év múlva 1 500 000 Ft jutalék érkezett a bankszámlájára! Újrakezdésre kényszerítette az élet, feleségét egy perc alatt elveszítette egy genetikai elváltozás miatt, utána évekig 200 ezer körüli jövedelemmé csökkent a havi jutaléka. De ebben a rendszerben benne van az is, hogy újra lehet kezdeni bármikor! Felszálló ágban van ismét és „elvonási tünetei” vannak, ha egy képzést ki kell hagynia. Azóta bejárta fél Európát és rájött, milyen keveset tud, ezért mindent jegyzetel! Csoda az élet!
 • Hellinger Magdolna Ezüst HV rövid története: 2014. februárban csatlakozott, egészségjavítás céllal. Számára azért volt különösen szimpatikus a Biocom, mert ez egy magyar gyökerű rendszer, magyar tulajdonosokkal. Akkor még 9000 Ft volt a regisztrációs díj, de kikalkulálta, hogy ha elkezdi a termékeket használni, akkor hamar megtérül. Emésztési gondjai rendbejöttek, csicsergett mindenhol, elkezdett rendezvényekre járni, örült mindenki sikerének, és hálás a vezetőinek, akik a távolból segítették. Célja, hogy minél több embernek tudjon segíteni a termékekkel és anyagilag is. Interneten és a valóságban is rendezvényeket szervez, 1/1-es infókkal és mélységépítéssel dolgozik. Számára a biocomozás nem munka, hanem élvezet. Az elmúlt hónapban 390 ezer forint volt a jutaléka.

„Nekem a négy fal nem elég”

Végül a saját történetem picit hosszabban… (Gruicsné Sümegi Éva). 2012. szeptember 27-én, a lányom születésnapján regisztráltam, talán ez sem véletlen. Reg-Enorral indítottam, rengeteg mindennel küzdöttem. A sikeres kúra után egyre bátrabban mertem beszélni a Biocomról, az online munka mellett sok közösségnek vagyok tagja, könyvtárosok, túrázó kirándulócsoport, kertbarátok, színházkedvelők, életmódklub, számtalan emberrel van valós kapcsolatom, hiszen társasági ember vagyok, nekem a négy fal nem elég, volt benne részem bőven. Szponzorom, Pintér-Pámer Kriszta a távolból fogta a kezemet és tettük rendbe az alapokat, nélküle nem lennék sehol, illetve lennék, ott, ahol addig voltam. Kriszta egyik kérése: írjam le, amit diktál…. Nem is értettem, mit akar??? Gondoltam, hamarabb szabadulok, ha egy cetlire leírom, jó mélyre eldugtam, a pénztárcám zipzáros hátsó rekeszébe, nehogy valaki megtalálja, aztán el is felejtettem az egészet. Ez áll rajta, 2015. június 1-i keltezéssel: „Köszönöm, hogy 2015. június 30-án 8000, vagy annál több pontunk van a csapatunkkal együtt. December 31: autó.” Nemrég találtam meg a cédulát, a valóság ettől kissé eltért, mert a 8 ezret csak novemberre sikerült elérni és december 31-én nem autót vettünk, hanem a szomszéd házat a fiamnak…

A célok megvalósulnak…

Első célom:…víztisztító! De csak akkor, ha hálózatvezető leszek! Turbó fokozatra kapcsoltam és meglett! A másik célom az volt, hogy megölelhessem azt az embert, aki a REG-ENORT feltalálta, ezért bátortalanul felhívtam Szabó Sigfridet, aki a legnagyobb meglepetésemre rögtön el is fogadta a meghívást! Volt ám cidri! Hálás vagyok Sigfriden kívül Beta Tündének, Pintér Istvánnak, Pintér-Pámer Krisztának, aki a távolból segített, hiszen pici babájával volt még gyerekágyas. István hozta a két célomat többszáz kilométert utaztatva. Aki egy ilyet megszervez, most már tudom, hogy a Biocom örökös tagjává válik.

Beszélgetve kapcsolódok

Távolabbi célom volt és ma is az: magamat és a családomat, a nagy családot, és egyre több embert megjavítani, ha valahol defekt van, nincs korlát, nincs határ, csak rajtam múlik, hány ember életére vagyok pozitív hatással úgy egészségileg, mint anyagilag. Mellettem mindig van hely. Legkedveltebb munkamódszerem a személyes, hosszú beszélgetés, tapogatózás, minden témát érintve, már beszélgetés közben tudom, hol tudok rákapcsolódni a másik emberre. Klubot vezetek, de rendszeresen tartok csoportos beszélgetéseket baráti körökben. Akikkel az interneten ismerkedtem meg, személyesen is felkeresem őket.

Barátságokból – csapat

Nagyon sok barátsággá minősült kapcsolat kezdődött így. Fordítva is, hogy ők jöttek hozzám, pl. Hellinger Magdi már az első rendezvényemen itt volt, amiért a mai napig hálás vagyok neki. Magdi vezetőit, munkatársait és nagy csapatát is így ismertem meg! Az internet csodás lehetőség, csak tudni kell használni. Bárkiből lehet munkatárs és azt előre sosem lehet tudni. Meg kell adni az esélyt mindenkinek, eljuttatni hozzá az infókat és ő döntse el, hogy mit vesz ki a csomagból. Egy nagy sikerű bajai rendezvénynek köszönhetem a másik közvetlen hálózatvezetőmet, Ferencz Ildikót, aki nem fért be a terembe és ez annyira felkeltette az érdeklődését, hogy azonnal találkozót kért tőlem. A következő rendezvényen már részt vett ő is, mint előadó! Belőlük kiindulva van most 43 ezer pontunk, ezek a MI, 1558 fős csapatunk pontjai! Eberhardt Hajninak is köszönet, hogy már többször elfogadta az én és csapatom meghívását és ezután is számítunk rá!


Kifogások…?

Kifogások… késő, öreg vagyok, nincs időm, nincs pénzem, nem vagyok olyan fajta, nekem akkor még könnyebb volt… meg a Sinkáéknak is milyen könnyű volt… nem tudok eladni… a képzések ereje! Mind-mind a képzéseken tanuljuk meg, hogyan kell a kifogásokat kezelni. A vecsési képzésnek mágikus ereje van, mindenkinek ott a helye, aki vezető akar lenni!

Elismerések

Elismerések – nem voltam hozzászokva. István, Kriszta a megmondhatója, hogy a dicsérettel nem tudtam mit kezdeni, pedig kaptam tőlük számolatlanul… Egy ugyanilyen Startképzésen volt életemben először az orrom előtt a mikrofon, azt se tudtam, milyen hangerőséggel kell megszólalni. Vass Oszkár ágvezető tartotta és csak dicsért, dicsért, dicsért… Fura volt! De meg lehet szokni! Ahogy a serlegeket, úgy a cégtől kapott jutalom wellnesst is, nem is lehet szavakkal kifejezni, mennyi köszönet jár érte, hiszen ezeken rázódunk össze. Az igazi, komoly vezetővé válás színterei, legfelsőbb ágvezetőinktől tanulhatjuk meg azt, hogy ők hogy csinálták? Miben kellett nekik is változni? Így már nekünk sem annyira félelmetes szó az, hogy változás.

A MIÉRT

Azon az életszínvonalon szerettem volna útnak indítani a gyerekeimet, amilyet elképzeltem nekik! Ez ma már megvalósult és a Biocom nélkül esélyem sem lett volna! Félretettem a jutalékom nagy részét és megvan az eredmény! Legyenek emészthető célok! Mindig olyan és akkora, ami belefér a látómeződbe. Hála és köszönet újból a szponzoraimnak, nem győzöm eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a munkájuk, hiszen Kriszta és István adja nekem a biztonságot, bennük látom az én megvalósítható jövőmet! Ők már akkor láttak bennem valamit és hittek bennem, amikor bennem még dúlt-fúlt az ellenállás! Megtanultam tőlük, hogy nincsen reménytelen helyzet, nincs reménytelen eset. Vannak nehéz helyzetek, de közösen tudjuk kezelni ezeket. Amikor olyan emberrel találkozol, aki nem kér a segítségedből, mondván, „megy ez nekem, tudom én ezt, nekem te nem tudsz újat tanítani”, lépj hátra és várj… Ide alázat kell, tisztelet, szeretet, kommunikáció, nagyon sok kommunikáció és meglesz az eredménye!

Ne várj!

Ezzel ennek a tartalmas napnak a végére is értünk, és még egy üzenet a szervezők üzenete: gondolkodj pozitívan a jövődről! Színpadra termett, profi háziasszonyunk, Edit, Napoleon Hill szavaival zárta le a napot: „Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni.”

 

Ezeket olvastad már?