Aki elsőként teljesítette a marketingtervet: Lőrincz János, Gyémánt Fokozatú Hálózatigazgató

236
Íme, az élő példa: el lehet jutni úgy egy folyamat végére, hogy nincs vége! A közben, bő két évtized alatt megtett út sokkal fontosabb volt, mint a mostanra elért cél: a Biocom hálózat marketing tervének legmagasabb pozíciója. Mert az út maga az élet, ez pedig egy különleges cím, a 22 év alatt elvégzett, sokaknak örömöt, bőséget, egészséget hozó munka látványos eredménye. Gyémánt Hálózatigazgató lett Lőrincz János, de a mondatot azonnal folytatni kell: és Marika. A feleségével, ketten menedzselik ugyanis azt a közvetlenül 14 (összességében több, mint 140) hálózatvezetői lábat mellyel – az arany fokozatból egy hónap alatt „átlépve” a smaragd szintet – gyémánttá váltak 2015 december végére. De helyesebb, ha azt mondjuk: akikkel, hiszen mindketten tudják, a kapcsolatok üzletében nem az egyébként a hálózat alapját képező termékek, hanem az emberek, társak, barátok a legfontosabbak. A csúcson kérdeztük a mai napig is energikus, folyton tervező hálózatépítőt, a Biocom legnagyobb ágának vezetőjét.

 • Annak, aki most indul az üzletben, talán elképzelhetetlen ez a magasság. Pedig Te is az elején kezdted…
 • 2000 forinttal indultam 1993. augusztus 5-én, a Biocom hálózat jogelődjében, s az első hónapban nyolc csatlakozóm volt, ketten még ma is aktívak. Ezt ma is bárki megcsinálhatja… A marketing terv „kipipálása” 22 évig tartott, látszólag. De nem ez volt a napi szinten előrevivő cél, inkább azt mondanám: csodálatos eredmény, a megélt szép élmények ajándéka.
 • Sok minden változott azóta, de te elkötelezetten maradtál és a legnagyobb lettél. A hírek szerint az elejétől odatetted magad.
 • Igen, az indulásom után nem sokkal egy cég által meghirdetett, mallorcai utazást érő versenyt nyertem. Ezeket mindig komolyan vettem, hiszen, ha elsőként megcsinálom, akkor van mit másolni… Ebből a csapatból az első kedves vezetőtársam, Györe Marika a mai napig is ragyogóan teljesít. Három év alatt, 1996-ra elértem az akkori Nemzeti Marketing Igazgató szintet, majd a 2000. január elsejével megvalósult üzleti terv-változtatással, mikor HV-alapokra helyeztük a rendszert, Arany Fokozatú Hálózatvezetőként „indultam” előző hét éves munkám eredményeként. Ekkor nyertem meg a munkának Ferenczy Lászlót, aki csodálatos vezetője és tanítója lett a csapatnak, miután első helyre tette az életében a hálózatépítést. Ám ahhoz, hogy újra igazgató legyek, az új rend szerint összesen nyolc közvetlen vezetői vonal kellett. Egy éven belül teljesítettem a másik négyet is úgy, hogy ehhez három húszezer pontos láb is szükséges volt… S hogy ez a nyolc közvetlen vezetői vonal mit „hozott” még? Innentől fogva a cég finanszírozza az általam választott autót, ami a tulajdonomba is kerül. Ezt hívjuk mi „kocsipénznek”, ami nagyon is valóságos, elérhető lehetőség.
 • Mindig csak felfelé ívelt a pálya?
 • Dehogyis, csak nem mindegy, hogy milyen szinten talál az átmeneti visszaesés. Tagadhatatlan, hogy a „hét bő esztendőt” követően, a 2008-ban kezdődő válságot mi is megéreztük. Csökkent a fizetőképes kereslet, s nőtt az országban a közöny, ez nagyon kihat egy hálózat munkájára. Azonban mi „előremenekültünk”. A hálózatalapító-vezető, Kovács Zoltán bölcsességével, előrelátásával, határozottságával, a vezetői kar együttműködése, kitartása, munkája alapján, valamint a tagság részéről a vezetőkben való töretlen hit és eltökéltség nyomán mentünk folyamatosan előre, és változtattunk, a jövő érdekében. A régebbi munkatársak még emlékezhetnek: tovább egyszerűsödött, és hazánkban az egyik legjobb lett a marketing terv, melyből kivettük a gyors fejlődés minden fékjét, a bővítési alappal megduplázódott a belépők száma, modernizáltuk a logisztikát és a kommunikációt, nagyobb hangsúlyt fektettünk az internetes felületekre. Hitem szerint és az eredmények láttán 2014-ben újra hét bő esztendő kezdődött. Csak tavaly is ágszinten több mint 53%-al fejlődtünk, a céges átlagot is megelőzve, s ostromoljuk a válság előtti szintet. Nem minden hálózattal történt ez így Magyarországon… Ez egy kivételesnek számító és nagyon jó mutató!
 • Aki ismeri a közelmúltat, tudhatja az egyik kulcsszót is: Reg-Enor!
 • Igen, ami a csapatom (s benne elsősorban a Kosiba Józsefék ágán dolgozó Csőkör Csaba) közreműködésével és a szorgalmazásomra került a termékpalettára, a saját tapasztalatommal megerősítve. Sokszor meg kellett védenem az újszerű szemlélet, a zsír-alapú, magyaros étrenddel teljesíthető „diétázás” miatt, de megérte. 2015-re végképp vezető termék lett a Géniusz-díjas Szabó Szigfrid által alkotott, csak általunk forgalmazott készítmény, melynek népszerűsítéséért hálával tartozunk Galambos Lajosnak. Tény, hogy a Reg-Enor, valóban sokaknak segítve felpezsdítette az életet, egyfajta versengés is elindult az ágak között. Jól sikerült a tavalyi fókuszálás, a nyár sem volt holtidő, és úgy látszik, idén is ez a szellemiség folytatódik. Működnek a Reg-Enor Klubok és Reg-Enor Estek országszerte, jó a hangulat, s a java csak most jön. Van bőven tartalék: a Reg-Enor mellé oda tudunk tenni a széles palettánkról még legalább 8-10 kiváló, húzó terméket, s akkor még nagyobbat fejlődhetünk.

258

 • Visszakanyarodva a jelenbe: hogyan is áll össze egy gyémánt igazgatói szint?
 • 14 közvetlen HV lábbal, s köztük legalább nyolc 20.000 pontos ággal. Egyébként régóta a közelében jártunk, de nálunk működik a családi megosztás is. Marikámhoz tartozik a struktúrában három végtelen erős csapat: a Ferenczy-, Kosiba- és Janák-ágak. A sors azonban úgy hozta, hogy ezek december végén mind „felcsúsztak” hozzám, ami gyémánt pozíciót jelent. Milyen érdekes: talán tavaly év végén dolgoztunk a legkevesebbet. Épp hazajöttünk a csapat egy részével Mexikóból, aztán itt voltak hetekig az unokák, évzárás, ünnepek… És pont most sikerült. Ez is jelzi: nem görcsölni kell a célokon. Egyébként a smaragd szint tartósan és biztosan megvan mostantól akkor is, ha Marikánál, mint Arany HV-nál számoljuk tovább az ágak egy részét, s önállóan minősül. Köszönhető ez a régi és új, kiváló vezetőknek, akik közt van bő négyezer pontos és sokszázezer pontos is. De mindez példa arra is, hogy ha egy páros, egy család összefog, és egyfelé húz, akkor nincs lehetetlen. Van most is jó néhány jelölt a rendszeren belül, akik elérhetik ezt a szintet. Fényes példát jelenthetnek az eddig elmondottak arra, hogy a HV szinten nem kell megállni, nincs korlát, szinte végtelenek a lehetőségek. Ha csak egy tanácsot lehetne adnom a még az elején tartó vezetőknek, akkor ez így hangzik: másolják az előttük járókat és soha ne álljanak meg!

02DTalán fölösleges a kérdés: megéri…?

 • Nagyon, de nem csak a pénz miatt. Persze, álszerénység lenne azt állítani, hogy nem esik jól a nyolc számjegyű bevétel… Az imént említett utazás például „csak” egy, de valóban fantasztikus volt a rengeteg közül. 1996-ban az első bált az én tiszteletemre rendezték, most a tizedik következik, a 100.000 pontot elérő Czentlaki Zoltánékat ünnepelve, úgy látszik, ez is másolódott. S az is jólesett, hogy az őszi Nemzetközi Mesterelme Napon, mikor felkért előadóként sok üzletember és hálózatépítő előtt a mai napig aktívan megélt sikerekről meséltem, az egyik leghangosabb vastapsot kaptam…
 • Mi hajt ennyi siker, elismerés és élmény után?
 • Jó kérdés. Látom az eredményét, ami jó érzés. Közismert személyiségfejlesztő tétel, hogy az az igazi tevékenység az életedben, amit akkor is szívesen csinálnál, ha „rád szakadna a bank”, és már nem volna rá szükség pénzügyileg. Nekem a hálózatépítés ilyen: a munkám a hobbim. Egyszerűen szeretem és véremmé vált. Sorolhatnám az eseteket, amikor az általam ajánlott étrend-kiegészítők hatására látványos egészségjavulás következett be, s bár nem ezek hozzák a sok pénzt, nagy büszkeséggel, örömmel töltött el. A jó szokásaim mai napig is működnek, így a „Lőrincz-szabályt” (aki egy méteren belül és fél percen túl tartózkodik a társaságában, azt megszólítja – a szerk.) folyamatosan működtetem. Így vonzottam be csodálatos új vezetőket, meg úgy is, hogy egyre magasabb szintre kerül az ember a megélt sikerek által lélekben és fejben. S biztos, hogy az egyre csillogóbb jelvény is vonzerő a kabátom hajtókáján, amit szívesen viselek mindenhol! Ahogy magasabbra érsz az MLM-létrán, a jelentősebb menedzseri jutalékok meglátszanak kívül-belül az emberen. Így hamarabb tudod megszólítani illusztrisabb társaságok tagjait. Mindehhez persze alázattal kell végezni a mindennapi munkát. Ez a jövő kulcsa.
 • Most is tervezel?
 • Hogyne, továbbra is példát mutatok. Kétségtelen tény, hogy a közeljövőben, nyáron „nyugdíjba megyek”. De ez nem a „hagyományos világban” látható passzivitást jelenti, hiszen én már hosszú évek óta jogdíjas, ha úgy tetszik, nyugdíjas vagyok. Csak egy picit hátrébb lépek, újabb példaadással, mert ezzel is jelzem, hogy az elvégzett munkának ilyen értelemben is van gyümölcse. Magyarul, ha elérted a gyémánt vagy más magas jövedelmi szintet: élvezd is! Nem vagyok munkamániás őrült, de továbbra is segítek a munkatársaimnak a maximális szintre feljutni, tervezéssel, tanácsadással, ez a fő feladatom a jövőben. S közben a jövedelmem nem igazán csökkenhet, mert a rendszer működik, azaz a csodálatos és egyre magasabb szintre fejlődő vezetőim működtetik, velünk együtt. Az MLM-be fektetett, s jól végzett munka folyamatosan megtérül.
 • Megcsináltad, elsőként. Milyen érzés?
 • Húsz éve az elsők között vagyok, s mindig a fejemben volt ez a pillanat, melyre 2007 óta vártam. Ehhez kellett a múlt évi, elképesztő fejlődés is, amely sok embernek segített, hiszen a dagállyal minden hajó emelkedik. 2015. december 31-én jött el ez a pillanat, melyért keményen dolgoztam, s aminek az egyik legnagyobb katalizátora voltam. Tudod, fantasztikus érzés a csúcson lenni, de ez felelősséggel is jár: igyekszem minden alkalmat megragadni, hogy a felhalmozott tudást, tapasztalatot átadjam, segítve a feltörekvőket. A hálózatban nincs titok, mi „lefelé” patronálunk. De tagadhatatlan, hogy mindez nagyon jól esik és élteti az embert, bár a hiúsági tényezők egyre kevesebb szerepet játszanak így, hatvan felett… (nevet) De pont ezek miatt nem is égtem ki, amiben persze az is segített, hogy egy biztos, kiszámítható cég áll folyamatosan a hálózat mögött, Olyan cég, amelyik szakszerűen dolgozik, figyelembe veszi a tágabb menedzsment véleményét, korrekten és pontosan fizet. Nem olyan egyértelmű ez az MLM-világban! Jó itt lenni, ahol elismerik a munkát, így szívesen dolgozom a munkatársaimmal, akik egyben a barátaim is!

89

 • Mostanában Neked köszönik meg folyamatosan a segítséget, de nyilván Neked is van bőven, akinek hálás lehetsz.
 • Igen, talán másoknál is több, az eltelt idő és az elért szint miatt is. Ezúttal is szeretnék köszönetet mondani a teljesség igénye nélkül – hiszen máshol számos alkalommal megteszem, például az évzárókon – Kovács Zoltán hálózatalapítónak, hogy együtt dolgozhatunk, s Kovács Mónikának, aki az első időszakban, az elindításomban sokat segített. Kónya György vezetőtársamnak köszönöm az együttműködést, s mindenekelőtt a feleségemnek, Marikának, az üzletben is együtt töltött 22 évet, mert elfogadta, hogy felnőtteket tanítunk. Közben teljes jogú vezetőként végig mellettem állt a munkában, s ugyanilyen erővel dolgozik ma is. Köszönetet mondok a jóval több, mint húszezer pontos ágak mélységi vezetőinek és tagságának. Külön köszönet azoknak, akiket egykor direktben elindíthattuk a sors akaratából: Ferenczy Lászlónak, Györe Marikának, Kosiba Józsefnek, Czentlaki Zoltánnak és Beatrixnak (Hengerné Márti csoportja), Varga Istvánnak, Bress Beának, Maxiné Sallai Anikónak, Janák Péternek (Bankné Aranka csoportja). Ez volt az igazán hosszú idő, míg olyan emberekkel találkoztunk, akik ekkora vezetőkké nőtték ki magukat. S külön is köszönet azoknak, akik – most még – a 20.000 pont alatt vannak: Tatos György, Valu Sándor, dr. Komáromi István, dr. Francsics Ottó, Galambos Lajos, Bencsik Ágnes. Ha ők mind-mind nem szavaznak bizalmat és nem teszik bele hosszú évekig a munkát, nem sikerült volna. A társ hálózati ágak vezetőinek, tagjainak is szeretnék köszönetet mondani. S messze nem utolsósorban az egykori szponzoromnak, Meszes Jánosnak, aki odairányított az első tájékoztatóra. Ő ugyan már nincs benne az üzletben, de meghívásával, első tanácsaival megváltoztatta az életemet.
 • S mi várhat szerinted azokra, akik most kezdik?
 • Minden utazás az első lépéssel kezdődik, s az úton végig kell menni! A hídon, a minősülések hídján pedig akkor kell átmenni, amikor valaki odaér. De ha nem indul el, akkor nem történik meg a csoda! Egyre többen, akik velünk tartanak, főleg az elmúlt egy évben, érzik-értik, hogy páratlan lehetőségeket kaptak az élettől. A hálózat jövője, s az, hogy mennyire leszünk sikeresek, alapvetően azon múlik, hogy mit kezdünk a rengeteg új belépővel, hogyan tudjuk őket integrálni a rendszerbe. Ott kell lenni a képzéseken, hogy átmenjen annak a tanítása: hogyan tudjuk kihasználni ezt az óriási esélyt? Fontos, hogy a fogyasztókból tudjunk életmód-tanácsadókat, majd újabb és újabb vezetőket nevelni. A szélesítés nagyon lényeges a hálózatépítésben, de a stabilitást hozó mélységre is figyelni kell. Azaz, tanítani kell az újakat, átadni a sikeres, másolható munkamódszereket. Mindezt azért, hogy mindenki megtalálja benne a számítását: minden felhasználó, a gyógyuló, a vásárló, a munkatárs, a kezdő hálózatépítő, a vezetők, a csúcsvezetők… Mert a Biocomban lévő lehetőségek ma jobbak, mint valaha: ha ma kezdeném, ugyanezt csinálnám, mint az elmúlt 22 évben. A rendszerünk nyitott és készen vár mindenkit. Egy 600 milliós, vámnélküli fogyasztói piac közepén élünk… Az új hálózatépítők biztos sikerének esélye egyre nő a Biocomban – ez a válasz a kérdésre.

Ezeket olvastad már?