A reflexológiától a Prima-díjig – a Reg-Enor atyja, a Géniusz-díjas Szabó Sigfrid isteni ajándéknak tekinti életművét

Bár tizenkettedikként érkezett a családba, mégsem lett „tucatember”. A Reg-Enor Géniusz-díjas, és most már Prima-díjas feltalálója nagy utat tett meg a saját kíváncsiságára végzett növényi kísérletektől a „lábsikáláson” át az elismertségig, ám ő mindig elhárítja a dicséretet és az ég felé mutat. „Ez egy isteni ajándék, én csak közvetítem” – szokta mondogatni, s általában ő köszöni meg a Biocom hálózat tagságának a termék (és a kúra) népszerűsítésében végzett sikeres munkát, amivel tízezreknek tudtak már segíteni határon innen és túl. S hogyan indult a TOP-termék története? Tulajdonképpen a negyvenes évek közepén, innen nézve a határon túl – de mindig a tudás határait feszegetve… 2019 egyébként szinte jubileumi év számára: első, technikusi oklevelét (még Romániában) 55 éve vette át, szakmunkás bizonyítványát (már Magyarországon) négy évtizeddel ezelőtt szerezte, hivatalosan húsz éve természetgyógyász (a valóságban jóval régebb óta), 15 éve kapott Géniusz-díjat a Reg-Enorért, s nem mellesleg 75 éves, kiváló egészségben!

Szabó Sigfrid 1944. január 4-én látta meg a napvilágot Aradon, a második világháború vérzivataros időszakában. Családja helyzetét az sem könnyítette, hogy ő volt a tizenkettedik gyermek (tízen nőttek fel, rajta kívül 3 testvére él még), s az sem, hogy a családfenntartó már évtizedek óta nehéz helyzetben volt, hiszen még az első világégés idején lett hadirokkant.

Édesapja nyomdokában, gyógyítóként

Ám hogy a hátrányból előnyt is lehet kovácsolni, arra már az édesapa is kitűnő példa. A nagy háború egyik utolsó csatájában, Triesztben sérült meg, majd két évig ápolták Budapesten. Ám a kórházban betegből közben segítővé vált, kihasználva azt a kereskedőként szerzett képességét, hogy jól tudott kötözni. Így a kórházban a sebek kötözésénél segédkezett, és itt megtanulta a ebek kezelését. Sebápolási tudománya hazatérése után is fontos szereplővé tette: az Arad melletti Zimándközben (egy akkor színmagyar faluban, ahol Szabó Sigfrid felnőtt) az egész falu hozzájuk járt kötözésre, amit házilag készített szerekkel tett teljessé. Talán innen is ered a gyógyító vénája a későbbi feltalálónak, hiszen a készségeket elsajátította édesapjától. Sőt, aktívan használta is, mert Csombordon – ahol először a szakmunkásképzőt végezte, majd 1964-ben technikusi oklevelét is megkapta – ő lett az elsősegélynyújtás központja. Ma is emlékszik rá, hogy az első sebet 1958-ban kezelte, aztán még folyamatosan segített 180 fiútársának…

A növények vonzották

De hogyan is került a Nagyenyed melletti, magyar nyelvű, kertészetet, szőlészetet, borászatot oktató iskolába a kis Sigfrid? – Egyrészt mindig is érdekelt a kertészkedés, kicsi koromtól kezdve ez volt a hobbim, szívesen segítettem a szüleimnek a két holdas „birtokunkon”. Ám mivel traktorunk is volt, ezért Romániában már kuláknak számított a család, így elvi esélyem sem volt arra, hogy valaha is felvegyenek az orvosira, ami a nagy vágyam volt. De ezt sem bántam meg, mert így a növények között lehettem – mesélt a kezdetekről.

Az első kísérletek

Ez később a felnőtt világban is így volt, hiszen először az aradi növényvédelmi központban helyezkedett el. Főraktárosként évi 40 vagon vegyszer „ment át a kezén”, a környező 76 gazdaság valamelyikébe, a védőruha pedig nem volt divatban… Három év elteltével az aradi, Városi Virágkertészetnél kötött ki, azonban ezt a lépést már más is motiválta. Közben ugyanis otthon folyamatosan kísérletezgetett a szerekkel, a nemesítéssel. – Mindig egy kérdés foglalkoztatott alapvetően: mi az, ami meghatározza a növények fejlődését és hol lehet felfedezni az összefüggéseket a növények és emberek között? Már abban az időben megpróbáltam olyan egyedi anyagokat kinyerni az elérhető szerekből, melyek segítségével jelentős, direkt hatást tudtam elérni a kezelések során –emlékezett vissza Sigfrid az első sikerekre. Szóval, nappal dolgozott, este sebeket kezelt és kísérletezett, s ez betöltötte az egész életét – illetve majdnem.

Szabadság és boldogság: Magyarországra házasodott

Az egyik bátyja 1969-ben Magyarországra nősült, s ott, az esküvőn találkozott Erzsikével, akiről akkor még nem sejtette, hogy a jövendőbelije lesz… De visszakanyarodva az állásváltoztatásához, egy idő után „bezárva” érezte magát odaát, és szabadságra, kutatásra vágyott, amihez át akart költözni Magyarországra – ezért is hagyta ott főraktárosi posztját. A következő fontos kocka az életében aztán már egy családi kép, hiszen az elektroműszerészként dolgozó Erzsikével egybekelve Budaörsön telepedtek le, s a feltaláló a sasadi TSZ virágkertészeténél kezdett dolgozni.

A munka nem szégyen: a festés adta az alapot

A kísérletek folytatásához pénz kellett, így nem volt nehéz a sógorának egy jobban fizető állásba csábítania, szobafestő-mázoló lett. Először munkája mellett, majd – a 35. számú szakmunkásképzőben 1979-ben újabb oklevelet szerezve – teljes állásban. Először a HAFE volt a bázis naponta hattól délig (teljes nevén a Hajtómű- és Festékberendezések Gyára), aztán a „fusi” (régen így nevezték a mellékes munkát…) kifulladásig, majd 1982 és 1986 között a Minőségi Szobafestő Tapétázó Szövetkezet.

Gyermekek és ötletek születnek

Jól keresett, de a kísérletezésre csak hétvégén maradt idő, s közben azt se felejtsük el, hogy született öt gyermekük, négy fia és egy lánya a Reg-Enor útját egyengeti, egyik fia pedig folytatja apai örökségként a gyógyítást. Igen, azt, mert még gondolatban csak a ’80-as évek elején vagyunk, jóval a Reg-Enor sztori indulása előtt, amikor a segítés volt a meghatározó. A kísérletei nyomán ugyanis volt egy olyan készítménye, amelynek szájról-szájra hamar jó híre lett, amiben egy, a Pest Megyei Hírlapban megjelent cikk is segített, így egyre több kuncsaftja lett. Olyanokon is segített a kórházakban is tesztelt termék, akiknek régóta panaszaik voltak, s bár akkori „rutintalansága” ellenére sem tűnt el teljesen, a készítmény már új formában kapható, a krémeivel együtt. S eközben a lelkesedése nem veszett el.

Lábápoló kisiparos, azaz talpmasszőr…

Sőt, már e folyamat közben felfigyelt egy jelenségre. Nyilván nem mindenen tudott segíteni az első szer, viszont a masszázs, amiből később reflexológia lett, egyre többeken. – Először furának tűnt egy könyv alapján, hogy ha „itt megnyomom, ott megszűnik a fájdalom”, de egyre többeken „teszteltem”, s látványos eredményeket értem el. Ha nem volt tökéletes a termék, már mondtam is, vegye le a cipőjét, adja a lábát, és 2-3 kezelés után érezhető volt a javulás. Evés közben jön meg az étvágy és a sikerekből jön a lelkesedés, így autodidakta módon váltam masszírozóvá. Volt érzékem hozzá, s bár folyamatosan 15-20 betegem volt, nem kértem érte semmit, adtak, amit szántak, miután jobban lettek. Nagy dolog volt ez számomra és mások szemével nézve is akkoriban. Igazi isteni ajándéknak tekintettem ezt a ráérzést, amiben aztán folyamatosan fejlesztettem magam – meséli. Így lett Szabó Sigfridből az ország első „lábápoló kisiparosa”, 1986. március 11-én. Azaz, talpmasszőr, de akkoriban erre nemigen engedték kiváltani az ipart, mert nem is nagy értették, vagy akarták…

Osztrák képesítés

Sigfrid később úgy gondolta, jó lenne, ha lenne ennek valamilyen hivatalos, tudományos háttere, elismerése is, így a területen 1987-ben, Bécsben végzett tanfolyamot, majd ugyanott 1988-ban gyógymasszőrként is képesítést szerzett. Rendelője falán ma is láthatóak a munkáját megalapozó oklevelek

Sikeres belépő

S hogy legyen egyfajta szakmai körökből érkező megerősítés is, úgy gondolta, hogy a legjobb lenne egy orvos team közelébe kerülni, ezért 1989-ben bekopogtatott az akkoriban alakult Első Magánorvosi Praxis Központba – vagyis inkább ajtóstul ment be, jó szándékkal. Bár a legkiválóbb főorvosok, egyetemi tanárok először kissé bizalmatlanul méregették a „lábsikálót”, a belépője meggyőző volt. Az orvos, aki udvariasságból fogadta, sántítva kísérte fel emeleti irodájába. Sigfrid nem sokat kérdezett, de az engedélyét követően fél percig nyomkodta a vendéglátóját, aki azonnal jobban lett. A sikeres „vizsga” után azonnal jött a kérdés: mikor jössz dolgozni?

A felesége volt az ösztönző múzsa

Eredményes kapcsolatuk egy évig tartott, mivel már akkor annyi saját páciense is volt, hogy alig győzte a munkát. De egy idő után itt is észlelte: a reflexológia sem mindenható. Bizonyos belgyógyászati problémáknál volt ugyan eredmény, de a visszaeső is. Ezzel párhuzamosan felismerte, hogy a ’90-es években egyre többet írnak az emésztési problémákról és a Candida kifejezés is gyakrabban bukkant fel. – Tulajdonképpen innen indult el a Reg-Enor. Ugyanis kerestem az okot a megoldatlan problémákra, melynek során kezdtem az étkezéssel összefüggésbe hozni azokat. Mi lehet az ok? Mit lehet tenni? Mit esznek ezek az emberek? Egyfolytában ez járt az eszemben. Miközben én dolgoztam, a feleségem egyfolytában élettannal és a bélrendszerrel kapcsolatos cikkeket keresett, tallózott és olvasott fel nekem, akkoriban még nem volt ilyen bőséges és könnyen elérhető szakirodalom. És igen, Erzsike volt az, aki folyamatosan biztatott, hogy foglalkozzak ezzel, és azt mondta, hogy képes vagyok megoldani. Tulajdonképpen ő ihlette a Reg-Enort – állítja határozottan a feltaláló. Mármint földi szinten. Mert ha az igazi eredetről kérdezik, mindig az ég felé mutat…

Magából indult ki

Folyamatosan igyekezett lépést tartani a tudomány fejlődésével, így jutott el 2002-ben Veszprémben egy természetgyógyászati konferenciára, ahol a máig e területen ikonnak számító Béki László előadását is hallgatta, többek között a gombákról. A fürdőszobatükör előtt állva a saját nyelvén is látta, hogy szinte tejfelszerű képződmény van rajta, és valójában a zöldségek ízét sem érezte már régóta. Az események aztán felgyorsultak! S mivel a portré Szabó Sigfrid életéről és nem kizárólag a fő művéről szól, a Reg-Enor vegykonyhájába csak résnyire pillantunk bele – elsztorizta már itt-ott ezerszer a mester. Folyamatosan jegyzetelte, hogy mit evett (mert természetesen a kísérleti alany saját maga volt), ehhez képest milyen a széklete, és a közérzete. Mert bár a petri-csészék sokaságából, a rengeteg kísérletből (még alkoholos verziója is volt a Reg-Enornak…) és a gombásodás, a bélbaktériumok, a gázosodás, puffadás, savasodás összefüggéseinek megértéséből egyszercsak megszületett a Reg-Enor, a hatékony működése megértéséhez még legalább egy évre volt szüksége.

Zsírral teli étrend

Kellett hozzá ugyanis a másik fontos összetevője a kúrának: a helyes étkezés. Nem véletlenül mondja mindig a feltaláló, hogy a megfelelő étrend az autó, amihez a készítménye a kulcs. Sigfrid újra felfedezte a hagyományos magyar konyhát, aminek az alapja a zsír. Az pedig, mint ma már újra közkeletű, igen fontos a termelődő epe kiürítéséhez. Ami pedig azért kell, hogy természetes módon tisztítsa ki a szervezetben gondot okozó vírusokat, baktériumokat, gombákat, és a szervezet öngyógyító folyamatai megoldják a problémák jelentős részét – a többit jól tudjuk. Egyszerű? Egy-két mondatban összefoglalva igen.

A kettő együtt működik, ez adja a kúrát

De jó, ha tudjuk, hogy belső folyamatok sokkal bonyolultabbak, és egyik sem működik a másik nélkül. Többen próbálták csak az étrenddel megoldani a gondjaikat, de a Reg-Enor étrend-kiegészítő nélkül összehasonlíthatatlanul kisebb eredménnyel jártak, mint azok a tízezrek, akik betartották az előírásokat, a készítmény rendszeres használatával. E rengeteg tapasztalat pedig meghaladja ezen írás kereteit.

Nemzetközi elismerések

De még vissza az élettörténethez, melynek fontos része egy elismerés. Szabó Sigfrid gyakorta meséli, hogyan vezetett az út a Géniusz-díjig. – Akkoriban rengetegen jártak hozzám Budaörsre vidékről és külföldről is, így a taxisok tudták a nevem, címem. Így jutott el hozzám az az osztrák hölgy, aki végső kétségbeesésében keresett engem, és talált meg a taxisok segítségével. Olyan súlyos állapotban volt, hogy elvált a férjétől, hogy ne terhelje a betegségével… De csodálatosan lábra állt, amiről orvosi dokumentációja is volt. Ez is segített abban, hogy 2004-ben Géniusz-díjat kapjon a termék Budapesten egy nemzetközi találmányi kiállításon, majd két évvel később Kolozsvárott bronzérmet kaptam érte egy hasonló rendezvényen.

Az Ökonet és Biocom a terjesztői háttér

Ahhoz, hogy újabb díjak következzenek, elengedhetetlen volt még egy fontos momentum: az országos hír és elismertség. Ezt pedig kétségkívül az hozta meg, hogy a Reg-Enor 2006-ban az Ökonet-Európa Kft. palettájára került a család-, egyben hálózati tag Csőkör Csaba, majd Kosiba József ágvezető és Lőrincz János Gyémánt Hálózatigazgató pártfogolásával, így adott neki teret a hálózatalapító-cégvezető, Kovács Zoltán, és természetesen szívesen használja és marketingezi egyre nagyobb sikerrel a Kónya György Ezüst Hálózatigazgató-ágvezető által fémjelzett csapat is – így a teljes tulajdonosi kör bizalma is kell(ett) a sikertörténethez, és az is, hogy Galambos Lajcsi a Reg-Enor Nemzetközi Nagykövetévé vált, saját példájával is segítve a promóciót. A ma már nemzetközi Biocom magyarországi (és külföldi) partnercégének munkatársai, hálózatépítői egyre tudatosabban és lelkesebben próbálták, majd ajánlották a terméket és vele együtt a teljes életmódváltással járó kúrát. Ennek eredménye az lett, hogy az elmúlt esztendőkben az MLM-vállalkozás TOP-termékévé nőtte ki magát, s a 2010-es évek második felében folyamatosan rekordokat dönt az eladási statisztikája.

Fejlődési pályán a Reg-Enor

Ez a sikeres együttműködés hozta az újabb elismerést: 2017-ben a KKV-szektor TOP 100-as listájának élére került termelési szempontból. A kis- és középvállalkozások között családi cégük (a Sigfrid és Fiai Reflexológiai Kft.) fejlődte a legnagyobbat 2017-ben, mely alapján az Ipar kategória első helyezettje lett. E díj is jelzi az érdeklődést a különleges találmány iránt, s azt, hogy az egyébként már bő másfél évtizedes múlttal rendelkező termék abszolút fejlődési pályán van. Sőt, a Biocom vezetősége szerint igazából még csak mostanában indult el a minőségéhez méltó karrierje…

Prima a príma termékért – is

A következő dicsőség pedig egészen friss. A Pest Megyei Prima-díjak átadó gálájára volt hivatalosan 2019. november 29-én Szabó Sigfrid és Erzsike, hogy az életmű legfontosabb, tízezrek számára egészséget és reményt, vagy éppen karriert hozó darabja kapcsán színpadra szólítsák. A gödöllői kastélyban a meghívottak, a családtagok, a barátok, a Biocom vezetőség és a média figyelmétől övezve vette át a megérdemelt Prima-díjat. Ezúton is szeretettel gratulálunk neki!

Élő legenda

Bár az idővonalon a jelenig értünk, a történetnek egyáltalán nincs vége, sőt! Szabó Sigfrid a Biocom csapat élő legendájaként szívesen tart a témában előadásokat szerte az országban és a Kárpát-medencében, rengeteget hívják. A tapasztalatokról, sikerekről szívesen és színesen beszél, egyedi kérdéseket is megválaszol, s ha nem lehet ott, akkor is sokat idézik, igazi példaképnek tartják. Mint fentebb írtuk, négy fiuk és egy lányuk egyaránt a készítményeik és a kúra népszerűsítésében dolgoznak mások mellett, legnagyobb gyermekük a reflexológiában is édesapja nyomdokaiba lépett, így a Reg-Enor az egyre bővülő családját is egységbe fogja.

Égi segítséggel, földi odafigyeléssel

Szabó Sigfrid a sikereit firtató kérdésre gyakran úgy fogalmaz: az érdem az égieké. – A tudásomat és a lehetőségeket, kihasználandó alkalmakat a Jóisten adta, melyért nagyon hálás vagyok. A konkrét eredmények pedig abból fakadnak, hogy a kísérleteimből, megfigyeléseimből, tanulmányaimból meg tudtam fejteni a dolgokat, összefüggéseket. Örülök, hogy ezzel egyre többeknek tudok segíteni!

 

 

Ezeket olvastad már?